Volledig scherm
De optocht eerder dit jaar in Breda. © Ramon Mangold/Pix4Profs

Deskundige juryleden gezocht voor optocht in Kielegat

BREDA - Mooie creaties, ludieke acts. De Grote Optocht in Breda op carnavalsmaandag staat er bol van. Maar al die deelnemers verdienen het om op een meer deskundige wijze te worden gejureerd, vindt de Stichting Kielegat.

Vandaar een fonkelnieuw protocol, ‘dat de wijze van jureren veel inzichtelijker en transparanter moet maken', zegt juryvoorzitter Joost Adank. “Deelnemers willen weten waar ze aan toe zijn.” Er is, zo vervolgt hij, behoefte aan betere juryrapporten. “Waarin niet alleen de uitslag staat vermeld, maar waar meer de nadruk komt te liggen op wat ze beter kunnen doen, welke stappen ze voor het volgende jaar kunnen maken.”

Quote

Een nieuw protocol, dat de wijze van jureren veel transparan­ter moet maken

Joost Adank, Juryvoorzitter Grote Optocht Kielegat

Een nieuw protocol betekent ook een andere jury. Want noeste arbeid en creativiteit verdienen een professioneel oog, vinden ze bij de stichting. “Vooral wagenbouwers hechten hier grote waarde aan en niet alleen vanwege de prijs, maar zeker ook om het jaar daarna nog beter te presteren.”

Bepaalde kwaliteiten

Om een kwaliteitsslag bij het jureren te maken,  is de stichting op zoek naar mensen die - logisch - carnaval een warm hart toedragen en vinden dat ze over bepaalde kwaliteiten beschikken om al die carnavalswagens, groepen en individuele deelnemers op de maandagmiddag op deskundige wijze kunnen beoordelen. 

Adank: “Aan de hand van het protocol hebben we een profielschets van het jurylid opgesteld en de kwaliteiten benoemd waar hij of zij idealiter aan moet voldoen.” Het gaat daarbij om mensen die deskundig zijn op verschillende vlakken, zoals vormgeving, actie, carnavaleskheid en techniek.

Afgehaakt

Een en ander heeft ertoe geleid dat nogal wat juryleden zijn afgehaakt. “Als je een nieuwe koers wilt varen met je jury, dan loop je ook het risico dat niet iedereen zich daarbij thuisvoelt”, beseft Adank.

Volgens de juryvoorzitter is er in de 30-koppige jury nog ruimte voor tien nieuwe leden. Belangstellenden kunnen zich melden via commissieoptochten@carnavalbreda.nl. Wie zich aanmeldt ontvangt het juryprotocol en en een uitnodiging voor een gesprek.