Corsospuwer met logo van corsobuurtschap Molenstraat
Volledig scherm
Corsospuwer met logo van corsobuurtschap Molenstraat © Deltae Innovation Solutions BV

Corsospuwer moet Zundertenaren verleiden om hun regenwater af te koppelen

ZUNDERT - Voor een speciale ‘Corsospuwer’ die inwoners van Zundert moet stimuleren om de regenpijp van het riool los te koppelen, heeft de provincie samen met de Brabantse waterschappen en het Prins Bernhard Cultuurfonds 10.000 euro beschikbaar gesteld.

Die Corsospuwer is een ontwerp van het Zundertse bedrijf Deltae Innovation Solutions BV. Een onderneming die zich bezighoudt met innovaties op het gebied van watermanagement.

Wateroverlast 

Tijmen Dekkers van Deltae: ,,We merkten dat inwoners niet erg warm lopen voor de afkoppeling van hun regenwater.” Jammer: ,,Want op die manier blijft regenwater het riool inlopen. Dat betekent dat bij veel neerslag de druk op het riool groot wordt. Met het risico op wateroverlast.”

Daar komt bij, zegt Dekkers: ,,Dat als regenwater wordt afgekoppeld van het riool, wordt voorkomen dat te veel schoon water bij de zuivering terecht komt. Terwijl regenwater goed herbruikbaar is. Bijvoorbeeld in de tuin. Of om de auto te wassen.”

Corsospuwer 

Dekkers: ,,Afkoppeling biedt dus veel voordelen. Toch blijkt het in de praktijk lastig om mensen over te halen om een afkoppelingsstuk aan te schaffen. Samen met de gemeente Zundert zijn we daarom een tijdje geleden gaan nadenken hoe we burgers kunnen verleiden. Zo kwamen we, met inspiratie uit de gemeente Bommelerwaard, op de Corsospuwer.”

Die Corsospuwer is een afkoppelstuk dat aan de regenpijp wordt geplaatst. Gewoonlijk wordt regenwater bij zo’n koppelstuk door een soort roostertje de tuin ingespoten. Bij de Corsospuwer passeert het water geen rooster, maar het logo van een corsobuurtschap. Idee is dat mensen er zo in geïnteresseerd raken. ,,De sociale cohesie doet de rest.”

Fonds Buurtnatuur

De spuwer viel in de smaak bij het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds. Daarin hebben de provincie, de Brabantse waterschappen en het Prins Bernhard Cultuurfonds samen ruim een miljoen euro gestort. Bijzondere natuur- en waterprojecten in wijken en buurten kunnen uit die pot steun krijgen.

De Cosospuwer kreeg vorig jaar de maximum bijdrage van 10.000 euro uit het fonds. Het idee dat door de verbinding met het corso inwoners van de gemeente Zundert extra worden gestimuleerd om hun regenwater af te koppelen, kreeg de handen op elkaar. Met het geld kon het plan technisch worden ontwikkeld.

Sinds kort zijn ze te koop. ,,We hebben er inmiddels tien verkocht.” Ook andere vormen kunnen worden gemaakt. Zo plaatst de gemeente Zundert binnenkort in de Pieter van Ginnekenstraat spuwers met het nieuwe gemeentelogo.

Afkoppelingsstuk regenpijp met logo gemeente Zundert
Volledig scherm
Afkoppelingsstuk regenpijp met logo gemeente Zundert © Deltae Innovation Solutions BV