Volledig scherm
De strijd tegen de eikenprocessierups. © ron magielse / pix4profs

CDA Breda wil rups nu voor eens en altijd bestrijden

BREDA - De gemeente Breda moet nog dit jaar geld opzij zetten om de eikenprocessierups ‘tijdig en effectief’ te bestrijden. De brandharen van het beestje zorgen voor zo veel overlast, dat het tijd wordt om in te grijpen, zegt CDA-raadslid Caspar Rutten.

Daarom wil hij nog deze week een motie in stemming brengen die burgemeester en wethouders oproept om een plan van aanpak te maken.

Uitverkocht

Rutten baseert zijn voorstel onder meer op de kaart die BN DeStem heeft gemaakt van plaatsen waar de eikenprocessierups voor overlast zorgt. Maar van huisartsen heeft hij ook te horen gekregen dat negentig procent van de mensen die zich bij hun praktijk melden, klachten hebben die te maken hebben met de rups. Bovendien zijn alle middelen om de jeuk te verzachten uitverkocht.

Niet goed voorbereid

Volgens Rutten is de gemeente niet goed voorbereid op de overlast, waarvan hij verwacht dat die alleen nog maar zal toenemen. Daarom komt de CDA’er met zijn voorstel voor een ‘goed bestrijdingsplan’.

  1. Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Bierconsumptie zit weer in de lift’
    PREMIUM
    interview + video

    Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Biercon­sump­tie zit weer in de lift’

    BREDA - Nicolas Bartholomeeusen werd geboren aan de Bredabaan in Maria-ter-Heide bij Brasschaat in België. Die weg voert in één lange rechte lijn door Wuustwezel en Zundert naar Breda. Bartholomeeusen zegt niet dat dat hij voorbestemd was om directeur te worden van Bierbrouwerij AB Inbev, met het hoofdkantoor in Breda. Maar hij beaamt dat het mooi toeval is. “Ik voel me hier goed thuis. We kwamen vroeger vaak in Breda en West-Brabant, dus ik ken de omgeving.”