Volledig scherm
Naast cocaïne probeerde de man ook wapens te smokkelen © OM.nl

Bredanaar riskeert zeven jaar cel voor smokkelen Kalasjnikovs en 300 kilo cocaïne

BREDA - Een 33-jarige man uit Breda heeft vrijdag zeven jaar cel tegen zich horen eisen vanwege het smokkelen van wapens en 300 kilo cocaïne. De man werd in maart betrapt bij een grenscontrole bij Hazeldonk. 

Het busje waarin de man reed werd op 15 maart bij Hazeldonk gecontroleerd, nadat er al informatie over het voertuig bij de politie binnen was gekomen. De betrokken politiemensen zagen de verdachte een nerveuze indruk maken en bij het openen van de laadruimte roken ze een penetrante geur die werd geassocieerd met drug.

Kalasjnikovs en cocaïne

Het voertuig werd naar een politiegarage gebracht en daar werd een verborgen ruimte in het busje ontdekt. Daarin zaten 13 tassen met pakketten cocaïne, in totaal ruim 300 kilo. In een aparte rugzak bleken ook nog twee automatische vuurwapens (Kalasjnikovs), drie gewone vuurwapens, en munitie te liggen.

De politie bezocht vervolgens ook de woning van de Bredanaar. Daar werden mobiele telefoons, een geldtelmachine, versnijdingsmiddelen, ponypacks (waarin gebruikershoeveelheden drugs worden verpakt), een weegschaal, en twee zogenoemde jammers gevonden. Die apparaten worden ingezet om mobiel (telefoon)verkeer te verstoren, en het bezit daarvan is strafbaar.

‘Kan geen verrassing zijn geweest’

De verdachte gaf eerder aan niks te weten van een verborgen ruimte, maar toen hij die kocht zat de ruimte er nog niet in. ,,Dat er vervolgens in die verborgen ruimte strafbare goederen als cocaïne en vuurwapens worden aangetroffen, kan voor verdachte eigenlijk geen verrassing geweest zijn", aldus het Openbaar Ministerie. Nu beroept de verdachte zich op zijn zwijgrecht. 

‘Niets dan ellende’

Wat betreft de officier van justitie van het Landelijk Parket is er ruim voldoende bewijs voor de invoer van de drugs en het voorhanden hebben van de wapens en munitie. ,,Verdovende middelen geven niets dan ellende. De gebruikers gaan er kapot aan, levens worden letterlijk verwoest door dat spul, en de invoer en handel in cocaïne gaat vaak gepaard met andere vormen van criminaliteit, zoals witwassen, corruptie en geweld. Vrijwel alle liquidaties zijn te relateren aan verdovende middelen”, aldus de officier van justitie.

 1. De 076-tafel om Bredanaars met elkaar te verbinden: ‘Het is iets unieks, origineels en uitdagends’
  PREMIUM

  De 076-tafel om Bredanaars met elkaar te verbinden: ‘Het is iets unieks, origineels en uitdagends’

  BREDA - ,,Wat zou het toch ontzettend gaaf zijn”, mijmert Pim Schreurs, ,,als deze tafel bijvoorbeeld eens op het gemeentehuis komt te staan. Dat Bredanaars eraan kunnen zitten. Dat het hen op die manier verbindt.” Of de bibliotheek. Een kledingzaak. Een etalage. Wat dan ook, als het maar een dergelijke functie krijgt. Mensen met elkaar kan laten praten. Overduidelijk trots zijn ‘De Gasten van hout’ op hun zojuist vervaardigde 076-tafel. En de stad mag ‘m nu ook zien.
 2. Bredase Pauline Mulder lanceert kledinglijn met Dave en Donny Roelvink: ‘Dit had ik nooit durven dromen’
  PREMIUM

  Bredase Pauline Mulder lanceert kleding­lijn met Dave en Donny Roelvink: ‘Dit had ik nooit durven dromen’

  BREDA - Bijna naakt, met strakke spieren en witte tanden staan Dave en Donny Roelvink op de foto, samen met de Bredase Pauline Mulder (48). Menig vrouw zou er een moord voor doen, om zo met de Roelvinkjes vereeuwigd te worden. Mulder ontwierp samen met hen een kledinglijn voor supermarktketen Lidl. ,,Ik zei tegen de jongens dat ze er honderd procent voor moesten gaan.”