Volledig scherm
Soms stapelen de afvalzakken hoog op, tot ergernis van buurtbewoners.

Breda gaat afvaldumper niet met mobiele camera te lijf

BREDA - De inzet van mobiele camera’s om te controleren of Bredanaars stiekem afvaldumpen bij ondergrondse milieuparkjes is een brug te ver voor burgemeester en wethouders. Niet alleen bestaat de kans dat overtreders hun vuilnis ergens anders gaan dumpen, het is ook een te grote inbreuk op de privacy van de Bredase bevolking.

Dat laat het college weten aan Rick Zagers en Bas Maes, raadsleden van respectievelijk VVD en SP.

De liberaal ergert zich aan de toenemende hoeveelheid afvaldumpingen. ,,Soms wordt er een totale huisraad neergezet. Wij zijn helemaal klaar met deze vervuilers en willen een grotere pakkans creëren om daders te betrappen en te bekeuren’’, zei Zagers. Waarna hij met het voorstel kwam om camera’s te installeren.

Niks van aantrekken

Quote

Soms wordt er een totale huisraad neergezet. Wij zijn helemaal klaar met deze vervuilers

Rick Zagers, VVD

Dat idee maakte iets los bij Maes. Camera’s vindt hij niks, maar als alternatief stelde hij voor om bij alle milieuparkjes borden te plaatsen waarop staat dat het verboden is om vuilnis te storten. Om bij dat laatste te beginnen: daar voelt het college niets voor. Simpelweg omdat mensen zich er niks van aantrekken.

Maar ook het plaatsen van mobiele camera’s zoals de VVD voorstelt heeft weinig zin, zegt het stadsbestuur. De kans dat er op die ene locatie niet wordt gedumpt groeit, maar de daders gaan dan waarschijnlijk ergens heen waar geen camera staat. En als ze tóch gefilmd worden, dan is het lastig om achter de identiteit van de afvaldumpers te komen.

Kunstgras met bloemen

Het college laat daarom alles bij het oude: zoeken naar adressen in illegaal gestort vuilnis en het informeren van de bevolking. Ook worden acties ondernomen om het dumpen te ontmoedigen. Zo zijn er op het Edisonplein kunstgrasmatjes met bloemen bij een verzamelpunt gelegd en is in de Dieststraat kunst op containers aangebracht.

Overigens worden er wel degelijk mensen betrapt op het illegaal wegzetten van afval. In 2018 zijn er 71 boetes en 89 waarschuwingen uitgeschreven. Dit jaar zijn er tot en met 24 april 41 bonnen en 16 waarschuwingen uitgeschreven.