Volledig scherm
pasar malam breda © Martijn Schraven

Breda drie dagen lang in Aziatische sferen

BREDA - Een avondmarkt die drie dagen door gaat, dit weekend in het Bredase Breepark. Pasar Malam Azië is neergestreken in Breda. Duizenden bezoekers trekken langs tientallen kraampjes om zich te laven aan al het moois dat Zuidoost-Azië te bieden heeft.

In de marktkraam van Moziana Bazar, wappert Gina zaterdagmiddag, vlak nadat de deuren van de markt openden, met een briefje van vijftig euro over haar koopwaar. ,,Voor geluk”, legt ze desgevraagd uit. ,,Als je eerste verkoop van de dag meteen met gepast geld betaald wordt, dan ga je daarmee over de andere spullen.” 

Zoete geurverleiding

Quote

Bij Pasar Malam Azië is ook altijd een stukje lokale invulling

Verkoper Gina

Gina heeft het gebruik overgenomen van collega-kooplui. Ze heeft Indische roots, maar haar eigen wieg stond in Nederland. In Limburg om preciezer te zijn. Pasar Malam Azië is een rondreizend evenement. Veel standhouders kennen elkaar dan ook van eerdere edities. ,,Maar er is ook altijd een stukje lokale invulling”, aldus Gina.

Alle traditionele ingrediënten van een Pasar Malam zijn in Breda aanwezig. Mooie, kleurrijke kleding, de zoete geurverleiding van brandend wierook en lekker eten en drinken. Heel veel lekker eten en drinken. Ook is er een doorlopend programma met verschillende dans- en zanggroepen en muzikale ensembles.

Spekkoeklikeur

Op verschillende plekken is het mogelijk om plaats te nemen voor een stoel- klop- of volledige massage. Voor diegenen die geestelijk wat vast zitten, is er de mogelijkheid om een paragnost of kaartlezer te consulteren. 

Quote

Het recept heb ik van mijn grootmoe­der

Verkoper

Uiteraard is er tjendol en koop je er spekkoek in verschillende smaken. Er is zelfs de mogelijkheid om spekkoeklikeur in te slaan. ,,Het recept heb ik van mijn grootmoeder”, verkondigd de verkoper enthousiast terwijl hij zijn product laat proeven. ,,Ik ben de enige die het kan maken.” Uit een gezelschap van drie, twee zussen en de vriend van een van hen, vinden twee het likeurtje lekker. De derde besluit het bij de vaste vorm spekkoek te houden.