Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Bravis gebruikte wel slechte mondkapjes, Amphia niet: ‘Medewerkers met klachten mogen test doen’

Het Amphia ziekenhuis in Breda zegt de mondkapjes die Nederland uit China importeerde en van een bedroevend slechte kwaliteit blijken te zijn, niet te hebben gebruikt. Het Bravis ziekenhuis daarentegen, gebruikte ze wel. De 1,3 miljoen kapjes werden verspreid onder de Nederlandse ziekenhuizen.

In het Bravis ziekenhuis (Roosendaal en Bergen op Zoom) zijn de mondkapjes wel enkele dagen gebruikt, laat woordvoerder Saskia de Moor zaterdagavond weten. ,,We hebben zondag een partij geleverd gekregen. Donderdag kregen we te horen dat ze mogelijk niet in orde waren. Wij hebben ze toen direct allemaal teruggehaald.”

Met alle betrokken medewerkers is vervolgens gesproken. ,,Wij hebben toegezegd dat als zij klachten krijgen, zij een test kunnen laten doen.” Hoeveel mondkapjes er precies zijn gebruikt, zegt De Moor op dit moment niet te kunnen aangeven.

Veiligheidseisen

Zaterdagavond bleek dat de kapjes niet aan de veiligheidseisen van TNO voldoen.  De zogeheten FFP2-maskers worden door medewerkers in de zorg gebruikt bij de behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. De afgekeurde mondmaskers zijn volgens een bron van bedroevende kwaliteit. Ze passen niet goed om het gezicht of hebben filters die virusdeeltjes niet tegenhouden.

Het Amphia zegt in een reactie de bewuste mondkapjes nooit te hebben gebruikt. ,,Wij gebruiken alleen kapjes die vooraf door de infectiepreventie van Amphia zijn getest‘’, aldus een woordvoerster.  ,,Ze bieden dus honderd procent bescherming.‘’