Astrid zag kinderen onterecht de isoleercel ingaan: ‘Je hoorde ze gillen’

Ruim driekwart van de jongeren die de afgelopen decennia in de jeugdzorg of in pleeggezinnen terechtkwamen, werden mishandeld, verwaarloosd of misbruikt. Pedagogisch medewerker Astrid van de Griek zag  dit soort misstanden in De Vliethoeve, een instelling voor jongeren met zware gedragsproblemen van jeugdzorgorganisatie Juzt.  

Ze doet haar verhaal thuis aan de keukentafel in Schore, een klein dorp, aangeschurkt tegen Goes waar Astrid van de Griek met haar vriend en hond woont. Ogenschijnlijk rustig vertelt ze over haar ervaringen op De Vliethoeve, de instelling in het Zeeuwse Kortgene, waar jongeren met zware gedragsproblemen begeleiding krijgen en niet of maar beperkt naar buiten mogen. Maar onder dat dunne laagje van rust, borrelt de emotie. Zeker als de zorg voor de kinderen ter sprake komt. Met trillende stem: ,,Dat vind ik nog steeds heel moeilijk.‘’

  1. Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Bierconsumptie zit weer in de lift’
    PREMIUM
    interview + video

    Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Biercon­sump­tie zit weer in de lift’

    BREDA - Nicolas Bartholomeeusen werd geboren aan de Bredabaan in Maria-ter-Heide bij Brasschaat in België. Die weg voert in één lange rechte lijn door Wuustwezel en Zundert naar Breda. Bartholomeeusen zegt niet dat dat hij voorbestemd was om directeur te worden van Bierbrouwerij AB Inbev, met het hoofdkantoor in Breda. Maar hij beaamt dat het mooi toeval is. “Ik voel me hier goed thuis. We kwamen vroeger vaak in Breda en West-Brabant, dus ik ken de omgeving.”