‘Appverbod’: zoveel fietsers werden in jouw gemeente op de bon geslingerd

kaartjeTILBURG - Breda en Bergen op Zoom zijn in Brabant de gemeenten waar relatief de meeste fietsers op de bon werden geslingerd vanwege het vasthouden van de telefoon op de fiets. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) over de maanden juli en augustus.

Volledig scherm
Sinds 1 juli kan appen op de fiets je een boete van 95 euro kosten. © Getty Images

Het verbod is sinds 1 juli van kracht. De boete voor het vasthouden van de telefoon bedraagt 95 euro.  Landelijk gezien werden 5 op de 10.000 fietsers bekeurd.

In Breda gaat het om 14,1 boetes per 10.000 inwoners en in Bergen op Zoom om 12,4. De cijfers van enkele andere grote Brabantse steden: Eindhoven (9,5 boetes per 10.000 inwoners), Tilburg (8,3), Den Bosch (10,3), Helmond (5,9), Roosendaal (4,4) en Oss (7,0).  In veel kleine gemeenten zijn het aantal boetes op één of twee handen te tellen.

(Tekst gaat verder onder het kaartje. Hierop is per gemeente het aantal boetes te zien)

Het verbod op het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets is ingevoerd om het aantal verkeersslachtoffers op de fiets terug te dringen. Vorig jaar kwamen 228 fietsers om in het verkeer en vielen er ruim 13.000 zwaargewonden. Het is niet duidelijk hoeveel van hen om het leven kwamen of gewond raakten vanwege het gebruik van de telefoon op de fiets. Volgens verkeersexperts zijn activiteiten die ervoor zorgen dat de ogen niet langer op de weg zijn gevaarlijk. Te denken valt aan appen maar ook handsfree bellen en muziek luisteren via oortjes.

Volledig scherm
Breda - Pix4Profs/René Schotanus. Politieman houdt appende jongen op de fiets aan. © Pix4Profs/René Schotanus