Volledig scherm
De twee mannen werden opgepakt voor belediging van de agenten. © Getty Images/iStockphoto

Agenten slaan met wapenstokken nadat aanhoudingen van Bredanaren escaleren

UpdateBREDA -  De politie heeft zaterdagavond met wapenstokken in moeten grijpen in Breda nadat de aanhoudingen van twee mannen (56 en 23 jaar) escaleerden. Omstanders bemoeiden zich volgens de politie met de situatie.

Het begon allemaal met een 56-jarige Bredanaar die volgens de politie traag de Oude Vest overstak, terwijl een politieauto stond te wachten. De agenten hadden het vermoeden dat dit opzettelijk was en vertelden de man dat hij door moest lopen. Hierop stak de man een middelvinger op, waarna de politie de man aanhield.

Bij de aanhouding kwam volgens de politie een grote groep omstanders met vooral familieleden en vrienden van de man eromheen staan. Zij joelden de politie uit en een 23-jarige Bredanaar stak ook een middelvinger op. Ook hij werd aangehouden voor belediging.

Pepperspray

De 23-jarige man kreeg handboeien om en werd in de politiewagen geplaatst, maar de 56-jarige man gaf zich niet zo snel over. Hij verzette zich hevig en kwam samen met de agenten op de grond terecht. De man greep het pepperspraybusje en hield dit in de richting van de agenten en liet dit niet los, ondanks waarschuwingen van de politie. Een van de agenten kon het busje uit zijn handen halen.

Kopstoot

Uiteindelijk kon de verdachte in de handboeien worden gezet, maar zijn verzet hield niet op. Hij probeerde nog een kopstoot te geven aan een van de agenten, maar volgens de politie kon dit voorkomen worden doordat een andere agent hem op tijd weg wist te trekken. De verdachte werd hierbij met een wapenstok op het hoofd geraakt waardoor hij aan het hoofd gewond raakte. De wond is in een opgeroepen ambulance gehecht en de verdachte is overgebracht naar het politiebureau.

Wapenstokken

Volgens de politie bemoeiden veel omstanders zich met de aanhoudingen van de mannen. Meerdere agenten moesten het publiek op afstand houden met hun wapenstok in de handen. Omstanders die volgens de politie toch de confrontatie opzochten, werden geslagen met de stok. Hier werd niemand bij aangehouden. Het geweld dat door de politie is gebruikt tijdens dit incident, is gemeld  en vastgelegd in een geweldsrapportage.

Beelden

Ondertussen zijn er op Dumpert beelden opgedoken van de aanhoudingen en de omstanders. Daarop is te zien hoe de politie de twee mannen arresteert, waarbij de 56-jarige Bredanaar zich hevig verzet en met een wapenstok geslagen wordt, en hoe zij een schreeuwende groep omstanders op afstand proberen te houden. Hier is ook te zien dat er klappen met wapenstokken worden uitgedeeld, omdat de personen niet voldoende afstand willen bewaren. De telefoon van een filmende omstander wordt vernield door een lid van de groep waarvan de twee verdachten deel van zouden uitmaken. De beelden zijn inmiddels bijna 226.000 keer bekeken.

  1. Rolstoelglijbaan en vuilnisbakken met sensoren, kinderen bedenken robotica-oplossingen
    PREMIUM

    Rolstoelg­lij­baan en vuilnisbak­ken met sensoren, kinderen bedenken robotica-oplossin­gen

    BREDA - Als ware vertegenwoordigers weten Charella en Zoë hun idee uitstekend te verkopen aan ieder die het horen wil. Met hun groepje van basisschool De Telgenborch uit Almelo hebben ze de rolstoelglijbaan bedacht. Speeltoestellenfabrikant Yalp heeft zich alvast enthousiast getoond, net als de gemeente Almelo. De maakkosten zijn beraamd op zo’n 60.000 euro; dat is nog een flink struikelblok.