De nieuwe rechtbank in Breda.
Volledig scherm
De nieuwe rechtbank in Breda. © John Lazaroms

Advocaten staken tegen plannen minister Dekker

BREDA - Advocaten zullen komende woensdag 16 januari voor een half uur het werk neerleggen, uit protest tegen de plannen van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) die de stijgende kosten van de rechtshulp wil beteugelen.

In Breda heeft de afdeling Zeeland-West Brabant van de orde van advocaten opgeroepen woensdagochtend naar de rechtbank te komen, om de staking zichtbaar te maken. ,,We staan om 9 uur in toga voor het gebouw van de rechtbank Breda en zullen niet eerder dan half tien ter zitting verschijnen‘’, zegt Jan Sneep, waarnemend-deken Raad van de Orde. 

Volgens hem staat de minister op het punt mensen met een lager inkomen toegang tot goede, onafhankelijke rechtshulp te ontzeggen. Dekker vindt dat mensen veel te vaak naar de rechter stappen. Deze maatregel valt slecht bij advocaten, die erop wijzen dat in de meeste zaken de overheid zelf de tegenpartij is. ,,Ondertussen doet de minister niets an de veel te lage vergoedingen voor rechtsbijstandsadvocaten. Gevolg is dat steeds meer advocaten de sociale praktijk stoppen of de toga helemaal aan de wilgen hangen.‘’