De toren van de St. Laurentiuskerk in de Bredase wijk het Ginneken moet nodig worden gerestaureerd. Hier Rob van Etten met een spandoek waarmee gevraagd wordt de restauratie te steunen.
Volledig scherm
De toren van de St. Laurentiuskerk in de Bredase wijk het Ginneken moet nodig worden gerestaureerd. Hier Rob van Etten met een spandoek waarmee gevraagd wordt de restauratie te steunen. © Pix4Profs / Johan Wouters

Actie voor restauratie kerktoren in het Ginneken

BREDA - De kerktoren van de St. Laurentiuskerk in het Ginneken in Breda wordt vanaf volgende week gerestaureerd. Het betreft een omvangrijke restauratie die zich onder meer richt op de dakkapellen in de toren, wijzerplaten en de galmgaten naast de wijzerplaten.

De kosten worden geraamd op 150.000 euro. Naast een beperkte overheidssubsidie en de bijdrage vanuit de parochie doet de parochie van de H. Familie een beroep op de Ginnekse gemeenschap voor financiële steun.

Spandoek

Met flyers, posters en een spandoek bij de kerk met als motto ‘Weet ’t Ginneken wel hoe laat het is?’ wordt de actie onder de aandacht gebracht. De actie is dit weekend gestart tijdens de braderie Bruisend Ginneken. “We hopen op bijdragen van veel mensen uit het Ginneken, want ook mensen die niet per se kerkelijk zijn, zullen het belangrijk vinden dat de toren er goed bij blijft staan”, zegt Rob van Etten van de parochie.

Er worden verschillende zaken aangepakt. De deurtjes in de dakkapellen hebben hun langste tijd gehad en moeten vervangen worden. De wijzerplaten moeten opnieuw beschilderd worden en de wijzers worden voorzien van een nieuw laagje bladgoud. Ook de verlichting is aan vervanging toe. Tenslotte wordt de houtconstructie van de galmgaten naast het uurwerk, die het geluid van de klokken dempen, opnieuw geschilderd.

Fases

De restauratie wordt in de fases uitgevoerd. Eerst worden komende weken de dakkapellen aangepakt. Daarna zal het werk in voorjaar weer verder gaan.

De St. Laurentius werd gebouwd in 1902 en is sinds 1978 een Rijksmonument. Het is de centrale kerk binnen de parochie van de H. Familie in Breda-Zuid en de aangrenzende dorpen.

Meer informatie: www.parochieheiligefamilie.nl