De handgel van AB InBev
Volledig scherm
De handgel van AB InBev © AB InBev

AB InBev levert eerste 5000 flessen handgel gemaakt van restalcohol uit Jupiler 0.0

BREDA – Bierbrouwerij AB InBev start in Breda woensdag met de uitlevering van 5000 flessen handgel die gemaakt zijn met restalcohol die vrijkomt bij de productie van alcoholvrije bieren zoals Jupiler 0.0 en Leffe 0.0.

“Bij het brouwen van onze 0.0-bieren wordt de alcohol aan het einde van het proces uit het bier verdampt. Die kan dan gebruikt worden voor andere toepassingen. Wij leveren de alcohol nu aan fabrikanten van handgels en ontsmettingsmiddelen. Daarna krijgen wij de producten terug en geven ze kosteloos aan de gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen en ambulancevervoer”, aldus woordvoerder Wilco Heiwegen.

Leuven

De alcohol wordt geleverd vanuit de brouwerij in Leuven. Dat heeft tot nog toe al 26.000 flesjes gel en 30.000 liter ontsmettingsmiddel opgeleverd. De producten gaan naar diverse landen. “In Nederland is nu de eerste batch aangekomen, die we uitleveren vanuit ons distributiecentrum in Breda”, zegt Heiwegen. In Breda staat ook het hoofdkantoor van AB InBev Nederland. 

“Volgende week volgt de volgende batch en daarmee zullen we doorgaan zolang het nodig is,” aldus Heiwegen, die professionele gezondheidszorginstellingen oproept zich bij de brouwer te melden als ze ook graag desinfectiemiddelen ontvangen. 

Dommelen

Ondertussen is AB InBev ook bezig om vanuit Nederland restalcohol aan te gaan leveren. Dat gaat dan gebeuren vanuit de Dommelsch-brouwerij in Dommelen.

AB InBev is niet de enige brouwer die momenteel alcohol maakt voor handgels en ontsmettingsmiddelen. Bavaria doet dat ook in de brouwerij in Lieshout. Bavaria doet daar het hele proces zelf en maakt de handgels met de eigen productiefaciliteiten en vult ze ook zelf af. Bavaria haalt de alcohol uit het restbier dat bij cafés is opgehaald.