Volledig scherm
Het witte kerkje in Terheijden heeft een nieuwe multifunctionele ruimte gerealiseerd. © Johan Wouters / Pix4Profs

Aanbouw Witte Kerkje een succes: ‘Zo kunnen we het kerkje behouden voor de toekomst’

TERHEIJDEN - Een jaar na oplevering blijkt de investering in een aanbouw bij het Witte Kerkje een succes. ,,We kunnen het kerkje voor de toekomst behouden voor het dorp én de protestantse gemeenschap.”

Ondanks de terugloop van het aantal kerkgangers, het pittoreske Witte Kerkje uit 1809 behouden. Om die reden werd Stichting Exploitatie Witte Kerkje Terheijden negen jaar geleden opgericht. Ruimtes van het pand worden daarvoor verhuurd. Vorig jaar werd de tuinzaal aangebouwd, dat voor meer mogelijkheden moest zorgen.

Steeds meer invulling

128.000 euro kostte het. En die investering is het zeker waard geweest, blikt Jan Vonk terug. ,,Het vult zichzelf steeds verder in”, Met drie keer in de week gespreksgroepen, en twee weekenden in de maand workshops 'Body & Soul’ zijn er met regelmaat huurders. ,,En dan aansluitend hebben we uitvaarten, maar dat moet nog wel wat groeien qua bekendheid. Nog niet veel mensen weten dat het bestaat.”

Quote

We zijn op zoek naar vrijwilli­gers om mee te kunnen besturen

Jan Vonk

Maar de groei in huurders hoeft ook niet té hard te gaan, want er moet wel genoeg mankracht zijn om alles in goede banen te leiden. ,,We zijn op zoek naar vrijwilligers om mee te kunnen besturen”, zegt Vonk. Verdere uitbreiding van het gebouw staat er dus voorlopig niet op de planning.

Buitenruimte

Quote

Ook kunnen er uitvaarten gehouden worden, maar dat moet nog wel wat groeien qua bekendheid. Nog niet veel mensen weten dat het bestaat

Jan Vonk

Wel is er sinds kort een buitenruimte ingericht naast de tuinzaal. ,,Dan kunnen we via openslaande deuren dat terras bij de binnenruimte betrekken.” Ook wordt dit jaar de kerkruimte zelf wat gemoderniseerd met nieuwe verlichting, rails langs de muren voor de foto-exposities en het liefst ook nieuwe stoelen. Alles zodat het kerkje straks weer wat geld op kan leveren. ,,Als we de stichting niet opgericht hadden, was het heel moeilijk om het gebouw nog te handhaven. Wij hebben zelfs kunnen uitbreiden om meer mogelijkheden te creëren.”

Op 21 september organiseert de stichting een grote rommelmarkt ter financiering van de plannen.