Volledig scherm
PREMIUM
De hoofdingang van het nieuwe Amphia, kosten 225 miljoen euro, dat eind november officieel open gaat. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

475 miljoen kosten de nieuwe ziekenhuizen in West-Brabant, een operatie die niet zonder risico’s is

BREDA/ROOSENDAAL - Breda en Roosendaal krijgen elk een nieuw ziekenhuis. Dat in Breda is bijna af, de bouw in Roosendaal moet nog beginnen. Het gaat om een investering van bijna een half miljard euro. Is dat verantwoord nu ook - zo is gebleken - ziekenhuizen failliet kunnen gaan? ,,Elke cent die je in een ziekenhuis stopt, moet je terugverdienen. Anders heb je een probleem.”

Hoe groot zijn de financiële risico’s eigenlijk die beide ziekenhuizen met zo'n mega-investering lopen? Een vraag die je bij uitstek stelt aan de expert als het gaat om het beoordelen van de financiële gezondheid van ziekenhuizen: accountants- en adviesorganisatie BDO dat ieder jaar alle algemene ziekenhuizen in ons land financieel doorlicht en van een rapportcijfer voorziet. Vorig jaar kregen 14 ziekenhuizen te horen dat ze in de financiële gevarenzone zaten. Dat gold overigens niet voor Amphia en Bravis ziekenhuis die respectievelijk een 10 en een 8 scoorden in de financiële stresstest van BDO.