De kerncentrale in Borssele. Petra Luteijn woont in Ellewoutsdijk en schreef een opiniestuk over het draagvlak voor kerncentrales onder Zeeuwen: ,,Als geboren Zeeuw heb ik er genoeg van."
Volledig scherm
De kerncentrale in Borssele. Petra Luteijn woont in Ellewoutsdijk en schreef een opiniestuk over het draagvlak voor kerncentrales onder Zeeuwen: ,,Als geboren Zeeuw heb ik er genoeg van." © Marcelle Davidse

Pleidooi tegen kernenergie in Borssele maakt veel los: ‘Helaas, Zeeland is nou eenmaal het afvoerputje van Nederland’

Petra Luteijn uit Ellewoutsdijk schreef als geboren Zeeuwse een opiniestuk over draagvlak voor kerncentrales. Zij vroeg zich af: ,,waarom worden de zorgen van de Zeeuwen niet serieus genomen?” De reacties stroomden binnen. Van: ,,prachtig verwoord, complimenten,” tot: ,,kerncentrales moeten er komen, we moeten af van afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en wind en zon is er niet altijd.” Een bloemlezing.

8 reacties

  • Connie Colet

    3 weken geleden
    Beste Petra, van kern centrales en energie heb je kennelijk niet zo veel verstand. Uit jouw betoog begrijp ik dat je overdreven angst hebt voor een ongeval met een kerncentrale, onbegrijpelijk als je weet wat er vlak onder de kust bij jouw woonplaats schepen varen met een vele malen gevaarlijker lading. Al eens nagedacht wat een explosie (bleve) van een LPG/LNG tanker, wanneer dat plaatsvind bij jouw woonplaats dan is dat einde Ellewoutsdijk maar daar lees ik niets van in jouw betoog.
  • Erwin Cornelissen

    3 weken geleden
    Ik ben niet tegen kernenergie, wel tegen kernafval. De kosten daarvan worden door iedereen betaalt net zoals de kosten die zonnepanelen met zich meebrengen. Als de kosten voor verwerking afval bij de producent komen te liggen, dan zal geen investeerder daaraan beginnen. Dat betekent dat de burger opdraait voor die kosten en moet je de vraag stellen wat kost een kerncentrale nu werkelijk, wat is dan de echte KWh prijs. Eerst maar een echte enquête houden, voor of tegen.
  • Wibo De Vries

    3 weken geleden
    Het zwaar radio actief afval dat bij de Covra wordt opgeslagen past in ongeveer “twee” containers , het is omdat het verpakt ( glas/beton/ staal )is dat het volume iets toeneemt. Die twee containers die we al hebben van de laatste 30+ jaar moeten we sowieso bewaren, als er daar nog 1a 2 bijkomen maakt het verschil niet uit. Als je een Rembrand 600 jaar kan bewaren , kan je ook een paar containers veilig bij de Covra 100 jaar bewaren.tegen die tijd zullen er zeker oplossingen zijn voor het afval
  • Wibo De Vries

    4 weken geleden
    Vind dat de pzc de discussie ook niet zuiver voert.lijkt erop dat ze de tegenstand aanwakkeren. Waarom net als Petra geen pagina geven aan deskundige die kan uitleggen waarom het WEL veilig en verstandig is om er twee te bouwen, en die op bases van “feiten” de zorgen van veel mensen kan wegnemen?
  • Wibo De Vries

    4 weken geleden
    Slecht verhaal van petra, Gebaseerd op emotie’s, niet op feiten. Wind en zon energie alhoewel snel groeiend zullen nooit boven de 60% van de behoefte komen, en de vraag naar stroom groeit elk jaar enorm. Kern energie is veilig, Is schoon Is er altijd De “risico analyse” waar in kern centrale aan moet voldoen, is vele malen hoger dan bv voor het wegverkeer. Als die aan de zelfde voorwaarden zou moeten voldoen kon er “niemand meer auto rijden . Snel nog twee bij bouwen.