Volledig scherm
Melania Trump en haar standbeeld. © EPA/ANP

Verbazing over standbeeld Melania Trump, kunstenaar krijgt bakken kritiek: ‘Ik vind het absoluut mooi’

Nadat standbeelden van Cristiano Ronaldo, Mohammed Salah en Diego Maradona de voorbije jaren de lachers op de hand hadden gekregen, is het nu de beurt aan Melania Trump om door de grond te zakken. In haar Sloveense geboortestad Sevnica werd vrijdag een houten standbeeld onthuld, maar niet iedereen is even enthousiast. 

De reden daarvoor is duidelijk: niet omdat Melania niet geliefd zou zijn in Sevnica - er bestaan daar al Melaniacakes, Melaniapantoffels en Melaniahoning - wel omdat de gelijkenis met de Amerikaanse First Lady ver te zoeken is.

Er is inderdaad veel verbeelding nodig om in het levensgrote houten standbeeld -met een kettingzaag uit een boom gesculpteerd - de trekken van het voormalige topmodel te ontwaren.

Volledig scherm
Het vrijdag onthulde houten beeld van de Amerikaanse First Lady Melania Trump trok al meteen flink wat nieuwsgierigen. © AFP

,,Vogelverschrikker’’, is de meest gebruikte beschrijving op het internet voor het standbeeld van een in een blauw pak gehulde Melania.

Het beeld werd bedacht door de Amerikaans kunstenaar Brad Downey, die de lokale artiest Ales ‘Maxi’ Zupevc inschakelde voor het snijwerk. Volgens hem is dit het eerste monument van Melania in de wereld. Ondanks de striemende kritiek is Downey in de wolken met het kunstwerk. ,,Ik snap wel waarom mensen het niet vinden lijken op haar fysieke verschijning, maar ik vind het eindresultaat absoluut mooi’’, aldus Downey.

Sinds Donald Trump het Witte Huis betrad in 2017, heeft Sevnica een grote aantrekkingskracht op toeristen en media op zoek naar het verleden van de Amerikaanse First Lady. Lokale ondernemers doen goede zaken met naar haar vernoemde lekkernijen, toeristenprullaria en tours langs markante punten uit de vroege jaren van Melania. 

Volledig scherm
De ‘echte’ Melania Trump. © REUTERS
Volledig scherm
Een beeld van de Argentijnse voetballegende Diego Maradona, dat in december 2017 werd onthuld in de Indiase stad Kolkata. Ook niet echt twee druppels water. © AFP
Volledig scherm
Het beeld van Cristiano Ronaldo op de luchthaven van Madeira leverde ook de nodige gefronste wenkbrauwen op. © Getty Images
Volledig scherm
Een selfie met het beeld van de Egyptische spits Mohammed Salah, dat in november 2018 werd onthuld in Sharm El Sheikh. Het beeld zorgde voor ophef omdat het hoofd van de voetballer nogal buitenproportioneel is vormgegeven en bovendien nauwelijks lijkt. © AP
 1. Gewichtheffer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

  Gewichthef­fer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

  Arbab Khizer Hayat, een 27-jarige en 444 kilo zware gewichtheffer uit de Pakistaanse stad Mardan, is naarstig op zoek naar een vrouw in zijn leven. De kolossale krachtpatser stelt wel een paar eisen aan zijn toekomstige echtgenote. Ze moet minimaal 100 kilo wegen en een lengte hebben van 1,90 meter. ,,De bijna driehonderd vriendinnen die ik de afgelopen jaren had, waren allemaal te licht gebouwd en klein van stuk waardoor ze het risico liepen door mij te worden verpletterd.”
 2. Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Kat van bijna 16 kilo moet drastisch op dieet: baasje bleef hem maar voeren

  Dit is Bazooka, een lieve kater van 5 jaar oud die je niet snel over het hoofd ziet. Bijna 16 kilo weegt het rossige huisdier. Na het overlijden van zijn, naar verluidt dementerende baasje, kwam het kattenbeest in een asiel terecht. Het vermoeden bestaat dat Bazooka's eigenaar regelmatig vergat dat hij het dier al eten had gegeven, met als gevolg dat zijn bakje nooit leeg was. Niet echt gezond en daarom gaat de gezellige dikkerd nu op dieet.
 3. Dood ‘varken’ uit helikopter gegooid in zwembad schatrijke zakenman: ‘Walgelijke grap’
  video

  Dood ‘varken’ uit helikopter gegooid in zwembad schatrijke zakenman: ‘Walgelijke grap’

  De schatrijke Argentijnse zakenman Federico Alvarez Castillo (59) is internationaal onder vuur komen te liggen omdat hij bij wijze van geintje een dood ‘varken’ uit een helikopter in zijn privézwembad zou hebben laten gooien. Het schokkende incident, waarbij het dier met een gigantische plons in het water belandt, werd gefilmd. De beelden hebben wereldwijd tot grote verontwaardiging geleid. Castillo ontkent elke betrokkenheid.