Melania Trump en haar standbeeld.
Volledig scherm
Melania Trump en haar standbeeld. © EPA/ANP

Verbazing over standbeeld Melania Trump, kunstenaar krijgt bakken kritiek: ‘Ik vind het absoluut mooi’

Nadat standbeelden van Cristiano Ronaldo, Mohammed Salah en Diego Maradona de voorbije jaren de lachers op de hand hadden gekregen, is het nu de beurt aan Melania Trump om door de grond te zakken. In haar Sloveense geboortestad Sevnica werd vrijdag een houten standbeeld onthuld, maar niet iedereen is even enthousiast. 

De reden daarvoor is duidelijk: niet omdat Melania niet geliefd zou zijn in Sevnica - er bestaan daar al Melaniacakes, Melaniapantoffels en Melaniahoning - wel omdat de gelijkenis met de Amerikaanse First Lady ver te zoeken is.

Er is inderdaad veel verbeelding nodig om in het levensgrote houten standbeeld -met een kettingzaag uit een boom gesculpteerd - de trekken van het voormalige topmodel te ontwaren.

Het vrijdag onthulde houten beeld van de Amerikaanse First Lady Melania Trump trok al meteen flink wat nieuwsgierigen.
Volledig scherm
Het vrijdag onthulde houten beeld van de Amerikaanse First Lady Melania Trump trok al meteen flink wat nieuwsgierigen. © AFP

,,Vogelverschrikker’’, is de meest gebruikte beschrijving op het internet voor het standbeeld van een in een blauw pak gehulde Melania.

Het beeld werd bedacht door de Amerikaans kunstenaar Brad Downey, die de lokale artiest Ales ‘Maxi’ Zupevc inschakelde voor het snijwerk. Volgens hem is dit het eerste monument van Melania in de wereld. Ondanks de striemende kritiek is Downey in de wolken met het kunstwerk. ,,Ik snap wel waarom mensen het niet vinden lijken op haar fysieke verschijning, maar ik vind het eindresultaat absoluut mooi’’, aldus Downey.

Sinds Donald Trump het Witte Huis betrad in 2017, heeft Sevnica een grote aantrekkingskracht op toeristen en media op zoek naar het verleden van de Amerikaanse First Lady. Lokale ondernemers doen goede zaken met naar haar vernoemde lekkernijen, toeristenprullaria en tours langs markante punten uit de vroege jaren van Melania. 

De ‘echte’ Melania Trump.
Volledig scherm
De ‘echte’ Melania Trump. © REUTERS
Een beeld van de Argentijnse voetballegende Diego Maradona, dat in december 2017 werd onthuld in de Indiase stad Kolkata. Ook niet echt twee druppels water.
Volledig scherm
Een beeld van de Argentijnse voetballegende Diego Maradona, dat in december 2017 werd onthuld in de Indiase stad Kolkata. Ook niet echt twee druppels water. © AFP
Het beeld van Cristiano Ronaldo op de luchthaven van Madeira leverde ook de nodige gefronste wenkbrauwen op.
Volledig scherm
Het beeld van Cristiano Ronaldo op de luchthaven van Madeira leverde ook de nodige gefronste wenkbrauwen op. © Getty Images
Een selfie met het beeld van de Egyptische spits Mohammed Salah, dat in november 2018 werd onthuld in Sharm El Sheikh. Het beeld zorgde voor ophef omdat het hoofd van de voetballer nogal buitenproportioneel is vormgegeven en bovendien nauwelijks lijkt.
Volledig scherm
Een selfie met het beeld van de Egyptische spits Mohammed Salah, dat in november 2018 werd onthuld in Sharm El Sheikh. Het beeld zorgde voor ophef omdat het hoofd van de voetballer nogal buitenproportioneel is vormgegeven en bovendien nauwelijks lijkt. © AP
 1. Baasje in quarantaine stuurt keffertje naar winkel voor zak chips: ‘En ze slaagde in haar missie’

  Baasje in quarantai­ne stuurt keffertje naar winkel voor zak chips: ‘En ze slaagde in haar missie’

  Een man uit het Mexicaanse Pesqueria die in zelfquarantaine zit om zichzelf tegen het coronavirus te beschermen, heeft zijn chihuahua naar een supermarkt aan de overkant van de straat gestuurd voor een zak chips. Hij stopte geld en een boodschappen- en uitlegbriefje onder de halsband, waarna het keffertje al kwispelend de winkel in zou zijn gelopen. Volgens het baasje slaagde het teefje met vlag en wimpel voor deze ingewikkelde missie.
 2. Extreem rimpelige en ‘chagrijnige’ naaktkat Xherdan hit op sociale media: ‘Hij doet geen vlieg kwaad’

  Extreem rimpelige en ‘chagrijni­ge’ naaktkat Xherdan hit op sociale media: ‘Hij doet geen vlieg kwaad’

  Een 6-jarige sphynx (Canadese naaktkat) uit de Zwitserse plaats Rüti, even ten zuiden van Zürich, is in korte tijd uitgegroeid tot één van de populairste poezen op sociale media. ‘Lelijke’ Xherdan dankt zijn faam niet alleen aan het feit dat hij zo goed als geen haren heeft, maar vooral aan zijn extreme rimpels, formaat, knalblauwe ogen en een voortdurend chagrijnige blik.
 3. Donkere moeder verft haar rood omdat niemand gelooft dat roodharig en blank zoontje van haar is

  Donkere moeder verft haar rood omdat niemand gelooft dat roodharig en blank zoontje van haar is

  Ebony Lumpkin (30), een donkere vrouw uit de Amerikaanse staat Virginia, heeft uit pure wanhoop haar zwarte lokken rood geverfd, omdat haar 7-jarige zoontje Matthew - een jongetje dat met een blanke huid en knalrood haar is geboren - op school wordt gepest. Volgens zijn moeder krijgt het ventje bijna dagelijks van klasgenootjes te horen dat Ebony niet zijn biologische moeder is of dat hij geadopteerd of gestolen is. ,,Niemand gelooft dat Matthew mijn bloedeigen kind is.”
 4. Identiekste eeneiige tweeling ter wereld onder vuur wegens gevaarlijke levensstijl

  Identiek­ste eeneiige tweeling ter wereld onder vuur wegens gevaarlij­ke levens­stijl

  De Australische zussen Anna en Lucy DeCinque - die de identiekste eeneiige tweeling ter wereld worden genoemd - worden bedolven onder de kritiek omdat ze op filmkanaal YouTube hebben verklaard dat ze minimaal zes uur per dag fanatiek fitnessen en alleen iets eten voor het slapen gaan. Volgens velen is de levensstijl van de 34-jarige brunettes ‘potentieel dodelijk’ maar de beroemde dames halen hun schouders op over alle ophef. ,,We zijn gewoon excentriek en kunnen geen maat houden”, roepen ze in koor.