Een deel van de tandjes
Volledig scherm
Een deel van de tandjes © Screenshot YouTube Saveetha Institute of Medical College

Kaakchirurg verwijdert 526 tandjes uit gezwel in mond 7-jarige Indiase jongen

Kaakchirurgen van een ziekenhuis in de Indiase stad Chennai hebben uit de rechteronderkaak van een 7-jarige jongen 526 onontwikkelde tandjes verwijderd. De stukjes bot en ivoor varieerden in grootte van een tiende millimeter tot anderhalve centimeter. Volgens de betrokken artsen gaat het om zogenoemde rudimentaire tandjes die door een genetisch defect gingen groeien op een plek waar dat niet hoort.  

Ravindranath, de patiënt, had al sinds zijn derde levensjaar last van zijn gebit en een steeds pijnlijker wordend gezwel dat zich aan de binnenkant van zijn mond ontwikkelde. Zijn ouders vonden hem in eerste instantie nog te jong en beweeglijk voor een ingrijpende operatie, maar omdat hun zoon bleef klagen over zijn gebit besloten ze toch maar een arts te raadplegen. Die verwees het gezin uit de Indiase plaats Tiruvallur door naar het universiteitsziekenhuis in Chennai.

Volgens Indiase media en het ziekenhuis zelf dachten de ouders aanvankelijk dat het om een hardnekkige rotte kies zou gaan, maar een tandarts vermoedde dat de oorzaak van de pijn ernstiger zou zijn en stuurde de jongen door naar het ziekenhuis. Daar werd met hulp van röntgenfoto's en scans vastgesteld dat er in het gezwel van ongeveer drie bij vier centimeter op en in de kaak onverklaarbare, botachtige structuren zaten. Uiteindelijk werden tijdens een vijf uur durende operatie onder volledige narcose de ruim vijfhonderd ‘tandjes’ verwijderd. 

Controle

Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat het gezwel in de mond van de jongen goedaardig was. Na de ingreep, die de familie niet hoefde te betalen, had hij nog 21 normale tanden en kiezen over. Ravindranath blijft de komende jaren onder controle om de ontwikkeling van zijn gebit in de gaten te houden. De kans bestaat namelijk dat op de plek waar de tumor zat vergroeiingen ontstaan. 

De betrokken chirurgen vertelden aan de Times of India dat het aantal tandjes dat werd verwijderd ‘een absoluut record’ is. Vijf jaar geleden werden bij een tiener uit de stad Mumbai 232 tandjes aangetroffen. De artsen van het ziekenhuis waar Ravindranath werd geholpen spreken van ‘een unieke vondst’. ,,De tandjes die we bij hem vonden, leken een beetje op parels in een oester. Zelfs de kleinste exemplaren hadden een kroontje, worteltjes en zelfs een flinterdun laagje glazuur”, aldus dokter Ramani. 

Rudimentaire lichaamsdelen, zoals de tandjes bij de Indiase jongen, komen vaak voor. Het gaat om genetische foutjes tijdens de celdeling als een kindje tijdens de zwangerschap tot ontwikkeling komt. Er zijn gevallen bekend van tanden die in armen of elders bleken te zitten. In de meeste gevallen gaat het om ongevaarlijke vergroeiingen die kunnen worden verwijderd. 

Let op! De onderstaande filmpjes bevatten scènes die als schokkend kunnen worden ervaren.

 1. Baasje in quarantaine stuurt keffertje naar winkel voor zak chips: ‘En ze slaagde in haar missie’

  Baasje in quarantai­ne stuurt keffertje naar winkel voor zak chips: ‘En ze slaagde in haar missie’

  Een man uit het Mexicaanse Pesqueria die in zelfquarantaine zit om zichzelf tegen het coronavirus te beschermen, heeft zijn chihuahua naar een supermarkt aan de overkant van de straat gestuurd voor een zak chips. Hij stopte geld en een boodschappen- en uitlegbriefje onder de halsband, waarna het keffertje al kwispelend de winkel in zou zijn gelopen. Volgens het baasje slaagde het teefje met vlag en wimpel voor deze ingewikkelde missie.
 2. Extreem rimpelige en ‘chagrijnige’ naaktkat Xherdan hit op sociale media: ‘Hij doet geen vlieg kwaad’

  Extreem rimpelige en ‘chagrijni­ge’ naaktkat Xherdan hit op sociale media: ‘Hij doet geen vlieg kwaad’

  Een 6-jarige sphynx (Canadese naaktkat) uit de Zwitserse plaats Rüti, even ten zuiden van Zürich, is in korte tijd uitgegroeid tot één van de populairste poezen op sociale media. ‘Lelijke’ Xherdan dankt zijn faam niet alleen aan het feit dat hij zo goed als geen haren heeft, maar vooral aan zijn extreme rimpels, formaat, knalblauwe ogen en een voortdurend chagrijnige blik.
 3. Donkere moeder verft haar rood omdat niemand gelooft dat roodharig en blank zoontje van haar is

  Donkere moeder verft haar rood omdat niemand gelooft dat roodharig en blank zoontje van haar is

  Ebony Lumpkin (30), een donkere vrouw uit de Amerikaanse staat Virginia, heeft uit pure wanhoop haar zwarte lokken rood geverfd, omdat haar 7-jarige zoontje Matthew - een jongetje dat met een blanke huid en knalrood haar is geboren - op school wordt gepest. Volgens zijn moeder krijgt het ventje bijna dagelijks van klasgenootjes te horen dat Ebony niet zijn biologische moeder is of dat hij geadopteerd of gestolen is. ,,Niemand gelooft dat Matthew mijn bloedeigen kind is.”
 4. Identiekste eeneiige tweeling ter wereld onder vuur wegens gevaarlijke levensstijl

  Identiek­ste eeneiige tweeling ter wereld onder vuur wegens gevaarlij­ke levens­stijl

  De Australische zussen Anna en Lucy DeCinque - die de identiekste eeneiige tweeling ter wereld worden genoemd - worden bedolven onder de kritiek omdat ze op filmkanaal YouTube hebben verklaard dat ze minimaal zes uur per dag fanatiek fitnessen en alleen iets eten voor het slapen gaan. Volgens velen is de levensstijl van de 34-jarige brunettes ‘potentieel dodelijk’ maar de beroemde dames halen hun schouders op over alle ophef. ,,We zijn gewoon excentriek en kunnen geen maat houden”, roepen ze in koor.