Harrie (10) uit Veldhoven kan niet tegen eetgeluiden
Samen eten met zijn familie of anderen is er voor Harrie Kelders (10) niet bij. De eetgeluiden van anderen doen de jonge Veldhovenaar vaak in woede uitbarsten.
Ik heb de triggers smakken, slikken, met een pen klikken, ademen en de neus ophalen. Maar vooral de eetgeluiden zijn heftig.
De aandoening is sinds 2001 bekend onder de naam misofonie. ,,Bij ons is eten nog nooit gezellig geweest", zegt moeder Ilona. Vanaf zijn 2de jaar is haar zoon Harrie een slechte eter. ,,Hij keek altijd heel raar als we iets aten en kwam er nooit bij zitten. Uiteindelijk gingen we eten bij de tv. Dat ging vanaf zijn 5de jaar ook niet meer. Waarom bestaat eten? Waarom moet er altijd gegeten worden, riep hij dan", zegt Ilona.
De familie ontdekte gaandeweg dat Harrie zich stoorde aan het smakken. Van zichzelf is hij een heel gezellige jongen. Maar als hij dat geluid hoort, hoe zacht ook, dan wordt hij boos, soms woedend en begint hij te schelden. Hij kan er niets aan doen. ,,Ik weet dat ik zo niet moet reageren", zegt de 10-jarige.
Inmiddels ergert hij zich aan steeds meer geluiden. Harrie: ,,Ik heb de triggers smakken, slikken, met een pen klikken, ademen en de neus ophalen. Maar vooral de eetgeluiden zijn heftig."
Deuren dicht
Dat er een pilletje was waardoor ik me beter zou voelen
Het heeft ertoe geleid dat hij eigenlijk nooit meer samen met zijn ouders en zusjes Jenny (9) en Sanne (11) aan tafel zit. In een aan de huiskamer grenzend vertrek, met de schuifdeuren dicht, eet Harrie zijn bord leeg.
De misofonie trekt een stevige wissel op het gezinsleven. De zusjes vinden het vooral moeilijk. Sanne: ,,Ik probeer heel langzaam te eten zodat je er bijna niets van hoort." En als Jenny een slok frisdrank doorslikt, kan het zomaar zijn dat haar broer woedend wordt. Een tussendoortje wordt vaak stiekem gegeten. Ilona: ,,Eten wordt doorgaans geassocieerd met gezelligheid, maar is bij ons juist het tegenovergestelde. Het leidt steeds tot ruzie. Elke keer doen we weer een poging samen te eten, dat geef je toch nooit op. Maar eten is een heel groot ding geworden."
Om haar zoon te laten wennen aan eten op school, fungeerde moeder Ilona een jaar lang als overblijfmoeder. Zus Sanne bracht tijdens het eten een koptelefoon naar haar broer. Maar het hulpmiddel blijkt niet te werken. ,,Als ik iemand zie eten, weet ik wat voor geluiden dat zijn. In mijn hoofd hoor ik het dan", legt Harrie uit. Ook het geluid dat zijn lievelingshond, boerenfox Bert, maakt als hij eet of zijn pootjes likt, kan Harrie niet waarderen. Maar als-ie op tv SpongeBob ziet schransen, doet hem dat niets. ,,Dat komt omdat dat niet echt is."
Helemaal mis
Door de misofonie heeft Harrie een hekel gekregen aan eten. In november 2017 ging het helemaal mis. Harrie at niets meer en zonderde zich de hele dag af. Nog steeds is hij een heel slechte eter. Er bestaat nog geen medicijn tegen misofonie en het is niet bekend hoe vaak het voorkomt. Het AMC in Amsterdam heeft inmiddels een aantal patiënten behandeld.
Wat zou Harrie het liefst willen? ,,Dat er een pilletje was waardoor ik me beter zou voelen." Het gezin kijkt uit naar een gesprek met een psycholoog later deze maand. ,,Die denkt dat ze er iets mee kan", is Ilona hoopvol.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Britse Bella-Rae (1) doodgebeten door hond die pas een week in huis was
Een Brits meisje van 17 maanden oud is overleden nadat ze thuis werd aangevallen door een hond. De ouders van Bella-Rae Birch hadden de viervoeter slechts een week eerder in huis gehaald. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Tuin vol zaagsel? Dit zijn 4 andere absurde huwelijksstunts
Van 40 kuub zaagsel in een tuin in Oosterwolde, tot een complete kathedraal van bierkratten in Rijssen. Vrienden van kersverse bruidsparen blijken creatief als het gaat om huwelijksstunts. Een paar opvallende stunts op een rij. -
‘Kijk eens schat, verrassing!’ Brit leukt tuin op met aanstormende tyrannosaurus
‘Doe eens iets leuks met de tuin’, riep de echtgenote van Adrian Shaw uit Lillington in het Britse Warwickshire. Lang hoefde Shaw daar niet over na te denken. ,,Wat ziet er leuker uit in een achtertuin dan een drieënhalve meter lange tyrannosaurus?!’’ En dus kocht de Brit online voor 1600 pond, zo'n 1800 euro, een model van de prehistorische vleeseter. ,,Ze is gek op de Jurassic Park-films, het kan niet misgaan’’.
-
Halfnaakte man breekt in bij Vlaamse familie: ‘Misschien kwam hij een broek stelen’
De familie Gered-Razvan uit het Belgische plaatsje Zaventem schrok zich zaterdagochtend rot. Het was al donker buiten toen er opeens een inbreker in hun woonkamer stond, zonder broek aan. -
19-jarige overreden door bierfiets in Suderwick
In het Duitse plaatsje Suderwick, dat grenst aan het Nederlandse Dinxperlo, is zondagmiddag een 19-jarige man uit Rhede gewond geraakt toen hij werd overreden door een bierfiets. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.