Volledig scherm
Het dier is zo dik omdat het bijna niet beweegt en allerhande ongezonde snacks krijgt van toeristen. © Monkey Lovers with Good Hearts/Facebook

Aap genaamd 'Uncle Fatty' moet verplicht afvallen

videoUncle Fatty, zo wordt een bijna 15 kilo wegende Thaise makaak-aap 'liefkozend' genoemd door marktkooplui in Bang Khun Thian, in het zuiden van Bangkok. Maar daar komt binnenkort een einde aan. Het wordt tijd voor Uncle Fatty om wat pondjes te verliezen. 

Volledig scherm
De dikke aap moet ongeveer de helft van zijn lichaamsgewicht verliezen. © Monkey Lovers with Good Hearts/Facebook

De aap heeft zijn voluptueuze toestand te danken aan zijn enorme eetlust, en aan toeristen en kinderen die het vermakelijk vinden om de dikke aap allerlei ongezonde waar toe te stoppen. Op filmpjes en foto's is te zien hoe Uncle Fatty onder meer milkshakes, noedels, suikerhoudende dranken en koekjes aan het verorberen is. 

Even werd gedacht dat de dikke aap misschien ziek zou zijn en dat er in zijn buik een tumor zou groeien. De Thaise dierenbescherming besloot daarom de wilde aap te onderzoeken. Na het onderzoek konden ze echter maar een ding concluderen: Uncle Fatty is niet ziek. Hij is gewoon lui en hongerig. 

Opvangcentrum

Ongezond was Uncle Fatty wel, en daarom heeft de dierenbescherming geoordeeld dat het dier moest afvallen. De aap is daarom verdoofd en overgebracht naar Nakhon Nayok, een opvangcentrum voor wilde dieren op zo'n 160 kilometer afstand van de markt waar de aap eerst woonde. Daar is hij op een streng dieet gezet en wordt hij aangespoord meer te bewegen. 

Het uiteindelijke doel is om Uncle Fatty weer op een normaal gewicht voor makaak-apen te krijgen, tussen de 8 en 10 kilo. De mollige aap moet daarvoor wel ruim de helft van zijn lichaamsgewicht zien kwijt te raken. Zodra hij zijn streefbericht heeft bereikt, mag de aap weer terug naar zijn oude verblijfplaats.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.
  2. Gewichtheffer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

    Gewichthef­fer van 444 kilo zoekt droomvrouw: ‘Graag fors gebouwd anders verpletter ik haar’

    Arbab Khizer Hayat, een 27-jarige en 444 kilo zware gewichtheffer uit de Pakistaanse stad Mardan, is naarstig op zoek naar een vrouw in zijn leven. De kolossale krachtpatser stelt wel een paar eisen aan zijn toekomstige echtgenote. Ze moet minimaal 100 kilo wegen en een lengte hebben van 1,90 meter. ,,De bijna driehonderd vriendinnen die ik de afgelopen jaren had, waren allemaal te licht gebouwd en klein van stuk waardoor ze het risico liepen door mij te worden verpletterd.”