Zuiden en oosten van het land worden wakker met sneeuw, ook morgen kans op witte velden

videoOp een aantal plaatsen, met name in het zuiden en oosten van Nederland, is vannacht de eerste sneeuw van deze winter gevallen. Op sommige plekken viel zelfs een paar centimeter. Sommige wegen zijn erg glad en daardoor zijn er al een aantal ongevallen gebeurd, meldt de ANWB. 

Sneeuwval zorgde vanmorgen voor een rommelige ochtendspits, vooral in het zuiden van het land. Het KNMI waarschuwde voor gladheid en gaf tot 08.00 uur een code geel af. Rijkswaterstaat heeft volop gestrooid en roept weggebruikers op extra alert te zijn en als ze gaan rijden hun rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden.

Vanwege de vakantieperiode valt het overigens mee met het aantal kilometers file op de weg, maar door de gladheid is het volgens een zegsman van Rijkswaterstaat wel drukker dan de afgelopen dagen. De regio’s Rotterdam en Waalwijk kregen te maken met de meeste sneeuwval. Daar werd een sneeuwdek van 3 centimeter gemeten.

Winters speldenprikje

Vandaag trekken er nog paar winterse buien over, meldt Weerplaza. In de avond en nacht blijft het op diverse plaatsen droog en kan de temperatuur dalen tot rond het vriespunt. Door bevriezing van natte weggedeelten kan het ook vanavond en vannacht plaatselijk glad worden. Later in de nacht gaat de bewolking vanuit het zuidwesten geleidelijk toenemen.

Op basis van de laatste modelberekeningen valt er morgen in de zuidelijke helft van het land regen die geleidelijk overgaat in natte sneeuw, weten ze bij Weerplaza. ,,Wanneer de neerslag lang genoeg aanhoudt, kan er regionaal uiteindelijk een sneeuwdekje ontstaan van enkele centimeters. Het kan hierdoor glad worden. In het zuiden van Limburg en dan met name in de heuvels is de kans op sneeuw sowieso aanzienlijk. Daar kan de dikte van het sneeuwdek bij aanhoudende sneeuwval overdag oplopen naar 5 tot 10 cm. In de noordelijke helft van het land neemt later op de dag de kans op regen en natte sneeuw toe, maar daar wordt het zeer waarschijnlijk niet wit.”

In delen van Nederland is vannacht de eerste sneeuw van deze winter gevallen. Twee mensen liepen vanochtend door de sneeuw met hun honden.
Volledig scherm
In delen van Nederland is vannacht de eerste sneeuw van deze winter gevallen. Twee mensen liepen vanochtend door de sneeuw met hun honden. © ANP
De eerste sneeuw van deze winter is gevallen. Een dijk in Maasdam vanuit de lucht gefotografeerd.
Volledig scherm
De eerste sneeuw van deze winter is gevallen. Een dijk in Maasdam vanuit de lucht gefotografeerd. © ANP