Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Ze mogen voor het slapengaan geen troep eten

ColumnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Toen ik klein was, wist ik altijd op een inventieve manier aan snoep te komen, want thuis hoefden we niet op dergelijke traktaties te rekenen – mijn moeder beoordeelde ze als ongezond, mijn vader vond het allemaal duur.

Twee straten verderop stond de fabriek van Senzora, een productiebedrijf dat ook suikerhartjes maakte, in verschillende kleuren.

Als een van mijn vriendjes erachter kwam dat ‘Ome Jan’ dienst had, vlogen we als een zwerm bijen naar de luiken van de productiehal. Hij trakteerde iedereen op een handvol van de lekkernijen, rechtstreeks uit de machines.

Ik at er zoveel mogelijk op straat, net zolang tot ik misselijk werd. De rest ging mee naar huis, verstopt in een sok of een jaszak, al wist mijn moeder ze meestal te vinden, zonder ze daadwerkelijk te kunnen zien. De snoepjes waren zo vers, dat ze die kon ruiken.

Als ze me dan beval om ze in te leveren, werden ze direct in de vuilniszak gekieperd, met het commentaar dat er in ons huis geen plaats was voor gif.

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.