Ze mogen voor het slapengaan geen troep eten
ColumnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.
Toen ik klein was, wist ik altijd op een inventieve manier aan snoep te komen, want thuis hoefden we niet op dergelijke traktaties te rekenen – mijn moeder beoordeelde ze als ongezond, mijn vader vond het allemaal duur.
Twee straten verderop stond de fabriek van Senzora, een productiebedrijf dat ook suikerhartjes maakte, in verschillende kleuren.
Als een van mijn vriendjes erachter kwam dat ‘Ome Jan’ dienst had, vlogen we als een zwerm bijen naar de luiken van de productiehal. Hij trakteerde iedereen op een handvol van de lekkernijen, rechtstreeks uit de machines.
Ik at er zoveel mogelijk op straat, net zolang tot ik misselijk werd. De rest ging mee naar huis, verstopt in een sok of een jaszak, al wist mijn moeder ze meestal te vinden, zonder ze daadwerkelijk te kunnen zien. De snoepjes waren zo vers, dat ze die kon ruiken.
Als ze me dan beval om ze in te leveren, werden ze direct in de vuilniszak gekieperd, met het commentaar dat er in ons huis geen plaats was voor gif.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtips
Kilo’s kwijtraken door anders te eten: dit zijn de vier opties
Deze maand wil bijna iedereen wat afvallen, maar hoe? Vetarm eten? Minder koolhydraten? Is vasten de weg of moet je je leefstijl aanpassen? Voedingsdeskundige Jaap Seidell en arts Tamara de Weijer geven commentaar op deze vier mogelijkheden. -
PREMIUMKoken & eten
Snoepfabrikant: Geef kinderen minder snoep
Ze begonnen met zuurtjes en schuimblokken, tegenwoordig maken ze andere snoepjes zoals winegums. Het zoete sprookje van snoepfabriek Matthijs duurt al 100 jaar. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Pluimveebedrijf van Sijds was eerste met vogelgriep: ‘Elke ochtend angst als ik de deur van de stal open’
Zijn bedrijf had de twijfelachtige eer het huidige vogelgriepseizoen te openen. Maar vraag pluimveehouder Sijds Dijkstra (65) niet of hij zich schuldig voelt over de misère in pluimveeland. Dat is de meest stompzinnige vraag die hem in de afgelopen periode werd gesteld. ,,Alsof mijn bedrijf de verspreider is. Als ik niet de eerste was, was het wel een ander bedrijf.” -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.
-
Tropische temperaturen op komst, maar in Spanje is het helemáál zweten geblazen
Morgen en overmorgen kan het kwik in een deel van Nederland oplopen tot tropische temperaturen van boven de 30 graden. Maar dat is nog niets bij de hitte in Spanje, waar het met meer dan 40 graden extreem warm wordt voor de tijd van het jaar. ‘We vrezen dat dit de ergste hittegolf in mei wordt van de afgelopen twintig jaar’, schrijven Spaanse media. -
PREMIUMColumn1
Goedkoper maandverband, dat moeten we toch kunnen regelen?
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.