Volledig scherm
© ANP XTRA

Zaanse school: ‘Geen bewijs dat juf lijfstraffen uitdeelde in klas’

Er is geen bewijs gevonden dat een juf op basisschool De Voorzaan in Zaandam lijfstraffen aan kinderen zou hebben uitgedeeld. Dat blijkt volgens scholenkoepel Zaan Primair uit een onafhankelijk onderzoek naar de klachten van ouders.

Leerlingen van groep 3 zouden door de leerkracht zijn geslagen met een stok, moesten van de grond eten, werden gekleineerd door hun juf en als ze niet luisterden, moesten ze met hun knieën op de grond zitten. Tien ouders van de klas met circa 30 leerlingen hadden een klacht ingediend. De leerkracht werd eind oktober op non-actief gesteld.

Uit onderzoek blijkt nu dat ‘er geen aanknopingspunten zijn gevonden dat de onorthodoxe straffen inderdaad hebben plaatsgevonden’. De onderzoeker acht het dan ook niet aannemelijk ‘dat de gedragingen van de leerkracht, zoals door de ouders naar voren gebracht, daadwerkelijk zo zijn voorgevallen’, laat Zaan Primair vandaag weten. Wel blijkt uit het onderzoek dat er ‘een enorme onvrede’ onder de ouders is over de communicatie met de leerkracht en de school. ‘In die sfeer kon willekeurig welk incident groter worden dan nodig was. De onderzoeker kan zich niet aan de indruk onttrekken dat ‘er een situatie is ontstaan die ruimte bood voor elkaar overtreffende verhalen’.

‘Vertrouwen herstellen’

De ouders zijn vanochtend over het rapport ingelicht. De betreffende juf zit momenteel ziek thuis en het is volgens het schoolbestuur nog niet duidelijk wat er met haar gaat gebeuren. ,,Wij betreuren dat de communicatie niet goed is geweest. Dat gaan we verbeteren en heeft nu prioriteit zodat het vertrouwen tussen ouders, leerkrachten en directie zo snel mogelijk wordt hersteld, er rust op school is en het onderwijs kan worden gegeven in een veilige leeromgeving”, zegt Brigit Schumacher, voorzitter van het college van bestuur.

Een moeder, wier zoon niet meer in bed plast sinds de juf in kwestie op non-actief is gesteld, laat aan Het Parool weten naar een andere school te zoeken voor haar zoon. ,,We zijn het vertrouwen kwijt.”

 1. NS laat jodenliedje horen in trein, CIDI sprakeloos
  EXCUSES NS

  NS laat jodenlied­je horen in trein, CIDI sprakeloos

  ‘Waar komen Joden toch vandaan? Israël, hier ver vandaan. Wonen daar ook Superjoden? Ja, daar wonen Superjoden. Vinden Joden voetbal fijn? Als ze maar voor Ajax zijn!’ Tot grote ergernis van het CIDI liet een conducteur van de NS vannacht dit voetballiedje horen aan passagiers die terug kwamen van het carnaval in Tilburg. ,,Wij zijn met stomheid geslagen dat een professionele organisatie zich hiervoor leent”, zegt woordvoerder Hanna Luden.
 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.