Wondertollen, sterretjes en fluitjes ‘als een dolle’ verkocht
Wondertollen, sterretjes en fluitjes, het vuurwerk dat als enige nog wel mag worden afgestoken komende jaarwisseling, winnen aan populariteit. Tegelijk wachten sommige (web)winkels af of de populariteit genoeg oplevert om open te gaan.
Delen per e-mail
Bij Huisman Vuurwerk gaat de verkoop van ‘als een dolle’ en ook groothandelaar Broekhoff Vuurwerk International ziet een ‘significante stijging’ van de verkoop van het lichte vuurwerk. Marcel Schutteman van Broekhoff uit Dronten, die zo’n 350 winkeliers in Nederland van vuurwerk voorziet: ,,Knetterballen, knetterlinten, fonteintjes: normaal verkopen we het erbij, naast het gewone vuurwerk. Maar dit jaar gaat de verkoop zo hard dat de voorraad op dreigt te raken.” Bijbestellen gaat niet op tijd, want alleen al het verschepen uit China kost veertig dagen.
Niet alleen met oliebollen in de kamer
Dat je niet alleen met oliebollen in de kamer staat en de champagnefles het enige is dat knalt
Ook volgens John Elderhorst van Fireworld in Den Haag loopt het storm in zijn online winkel. ,,Ik heb nog nooit sierpakketten van categorie 1 in de winkel gehad, nu trekken ze het uit je handen. Ze willen wat doen, voor de kinderen, maar je zult zien dat volwassen kerels het straks ook afsteken.” Erwin de Roo van Huisman Vuurwerk uit Huissen sluit zich aan bij dat sentiment. ,,Dat je niet alleen met oliebollen in de kamer staat en de champagnefles het enige is dat knalt.”
,,We hebben nu al veel verkocht via de winkel, daar gaat een hele stroom weg”, aldus De Roo. ,,Maar online ook, daar plaatsten mensen bestellingen die ze eind van het jaar kunnen ophalen. Dat aantal is net zo groot als we normaal voor categorie 2, het normale vuurwerk, binnenkrijgen.” Hij plaatst er wel een kanttekening bij. ,,De totale inkomsten zijn nog geen 10 procent van wat het normaal is. Normaal verkopen we combinatieboxen waarbij je geniet van een vuurwerkshow van een paar minuten ter waarde van 400 à 500 euro. Het duurste dat ik nu kan verkopen is een categorie 1 pakket voor 25,95 euro.”
Reden voor veel webwinkels om de burelen, in ieder geval voorlopig, gesloten te houden. ,,95 procent van ons assortiment kunnen we nu niet verkopen, dus de vraag is of die 5 procent nog steeds gerealiseerd kan worden als men niets anders kan kopen”, verwoordt Rob Tempert van VuurwerkXXL in Voorst de twijfel van sommige verkopers. ,,We moeten kijken of het kan de winkel te openen met alleen het lichte vuurwerk.”
In één klap
De Vuurwinkel in het Belgische Marke heeft gisteravond in één klap zoveel vuurwerk afgeschoten als er normaal door zo’n 50-tal gezinnen samen worden afgeschoten met oudejaarsavond. Ze deden dat om nog een laatste keer te knallen voor het vuurwerkverbod ingaat, en ook om opnames te maken die ze gaan verspreiden onder hun klanten, zodat die met oudejaarsavond op een digitale manier van vuurwerk kunnen genieten.
,,Het is inderdaad frustrerend dat er een vuurwerkverbod afgekondigd werd”, zegt Korneel Desmet. ,,Dit is uiteraard voor ons de beste periode van het jaar. We hebben pas geïnvesteerd in een nieuwe locatie, we hadden al stock aangekocht voor de nakende verkoop, hadden een webshop op gezet zodat mensen online konden kopen indien we gesloten moesten blijven… Dus nee, dit is niet leuk. Maar ik zou niet zeggen dat we dit uit frustratie doen. Er zijn nog sectoren die het moeilijk hebben, het is niet aan ons om nog eens hetzelfde verhaal te doen. Ook al zien we niet echt een verband tussen corona en vuurwerk: vuurwerk kan perfect veilig afgeschoten worden in bubbels.”
De mensen van de Vuurwinkel hebben een professioneel camerateam onder de arm genomen. Die hebben onder meer ook de actie van vandaag gefilmd. ,,We zijn bezig met een leuke verrassing voor onze klanten, zodat ze met oudejaar tóch van vuurwerk kunnen genieten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
column Saskia Noort Mark Rutte, geef ons dat licht in plaats van het eeuwige ge-jamaar
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster was ontroerd door de inauguratie van Joe Biden en vergelijkt de VS met Nederland. -
‘Onze basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen’
Tientallen basisscholen hoeven de eindtoets in groep 8 niet verplicht af te nemen van hun schoolbesturen. Ze vinden dat de toets veel te veel stress bij leerlingen veroorzaakt en zeker tijdens deze coronacrisis niets zegt. ‘De eindtoets kan zelfs schadelijk zijn, want misschien kunnen kinderen minder goed laten zien wat ze in huis hebben.’ -
video/update Politie en ME grijpen in na nieuwe onrust op Urk: tien arrestaties
Het was zaterdagavond opnieuw raak op Urk. Groepen jongeren verzamelden zich de hele avond rond het Wilhelminapark. Een deel van hen treiterde bewust met zwaar vuurwerk. Tien mensen zijn aangehouden. -
PREMIUM
column Kunnen de kenners hun mening eerst bespreken in een besloten call, voordat ze naar talkshows gaan?
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Nederland in gesprek Een goed gesprek: hoe dan?
U zult het thuis ook wel eens merken: een goed gesprek voeren valt niet altijd mee. Een paar tips om een gesprek met een goed gevoel af te kunnen ronden:
-
PREMIUM
column We krijgen hier vanzelf Amerikaanse toestanden, als onze verkiezingen ook gepolitiseerd worden
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Een week lang rellen: ‘Als het vuurwerkverbod niet wordt teruggedraaid, blijven we knallen’
Vuurwerkjongeren terroriseerden afgelopen dagen wijken in Roosendaal en Arnhem uit onvrede over het vuurwerkverbod. En dan moet oud en nieuw nog komen. Is de geest nu al uit de fles? Deskundigen hameren op het belang van alternatieve activiteiten, maar agenten vrezen dat de voorbereidingstijd te kort is en hulpdiensten het alleen nog maar meer voor de kiezen krijgen. -
PREMIUM
VIDEO Criminelen kopen diplomatieke paspoorten voor 15.000 tot 20.000 euro: 'Bij controle loop je zo door’
Criminelen hebben de voordelen ontdekt van een diplomatiek paspoort. Er is een levendige handel ontstaan in deze papieren, vooral van arme Afrikaanse landen. Een verhaal over Brabantse goudhandelaren, vliegen met koffers vol geld en het zelf regelen van een diplomatiek paspoort. ,,Als je naar Guinee-Bissau gaat, heb je er morgen eentje, voor 15.000 tot 20.000 euro.”