Volledig scherm
De jagende wolf op de Veluwe. © Benny Pieters Faunabescherming

Wolf op Veluwe grijpt reekalf: ‘Ik denk dat ik nooit meer zoiets moois zal zien’

Het was de bedoeling om in alle vroegte herten en zwijnen te spotten, maar in plaats daarvan stonden Benny Pieters uit Epe en zijn vriendin Renée Storm van Leeuwen vanmorgen oog in oog met een jagende wolf. Het roofdier greep voor hun ogen een hertenkalf en ging ermee vandoor. 

Volledig scherm
De wolf op de Veluwe. © Benny Pieters Faunabescherming

,,Ik denk dat we nooit meer zoiets moois zullen zien, dit is een wonder.’’ Een paar uur na de bijzondere ontmoeting, is de 71-jarige Benny Pieters uit Epe nog steeds onder de indruk. ,,Ik was gefocust op herten en zwijnen en dan zie je dit. Een jagende wolf. Wat fantastisch, dan word je echt wel even stil’’, zegt hij vol bewondering. ,,Het gevoel, dat ik dit heb mogen zien is echt onbeschrijfelijk.”

Pieters geniet samen met zijn vriendin van een weekje vakantie. ,,Het is prachtig weer dus we dachten: we staan vroeg op en gaan even kijken. Helemaal gefocust op zwijnen en herten. En dan gebeurt dit.”  

Indringend geluid

Quote

Het gevoel, dat ik dit heb mogen zien is echt onbeschrij­fe­lijk

Benny Pieters

Pieters en zijn vriendin zien iets voor zeven uur de wolf vol in actie, op jacht naar een reekalf. De zon staat inmiddels al boven het uitgestrekte bosgebied. Het tweetal uit Epe wordt gealarmeerd door een indringend geluid, veroorzaakt door het reekalf.

,,Het moment dat de wolf zijn prooi te pakken heeft, gaat gepaard met heel hoge tonen die het reekalfje uitstoot. Een heel indringend geluid.’’ Hieruit blijkt volgens Pieters dat menselijk ingrijpen helemaal niet nodig is.

,,We hebben de natuurlijke jager terug. Hoe mooi is dat?’’

Nadat hij het reekalf gedood had, liet de wolf zijn prooi los en legde het aan de kant, vertelt de Epenaar, die actief is voor Faunabescherming Nederland. ,,Op zoek naar nog meer struinde de wolf de omgeving af. Dat was ook het moment dat hij ons recht aankeek, op nog geen tweehonderd meter afstand. Vervolgens keerde hij zich om, liep weg van ons en ging er vandoor met zijn prooi.’’ 

Bang is hij geen moment geweest. ,,De wolf is een intelligent dier. Hij is zo druk geweest met zijn prooi.’’ 

Wolvenfamilie

Of de wolf die Benny Pieters heeft gezien dezelfde wolf is die al eerder op de Veluwe is gespot, weet hij niet. ,,Het zou kunnen, maar het is gissen. Ik heb alleen de wolf gezien. De wolvin heb ik niet gezien. En ook geen welpjes.’’

Of hij morgenochtend weer op pad gaat, is nog maar de vraag. ,,Eerst de weerberichten maar eens afwachten. Er komt een bak met onweer aan en dan moet je niet in het bos zijn’’, klinkt het nuchter.

Volledig scherm
De wolf op de Veluwe. © Benny Pieters Faunabescherming
 1. Doodsbedreigingen na bakfietsdrama: Doneerfonds kapt ermee

  Doodsbe­drei­gin­gen na bakfiets­dra­ma: Doneer­fonds kapt ermee

  De eigenaar van Doneerfonds.nl is de afgelopen week overladen met doodsbedreigingen vanwege een valse inzamelingsactie die een paar dagen op zijn website heeft gestaan. Onbekenden dreigden ondernemer Patrick Ho uit Rotterdam iets aan te doen en vertelden hem dat ze zijn pand ‘wel even kwamen verbouwen’. De beheerder is er klaar mee en trekt per direct de stekker uit de site. Overmorgen heeft hij een afspraak bij de politie.
 2. Nederlandse onderzoeker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 3. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.