Het stoffelijk overschot van Festim Lato werd vrijdag aangetroffen in het Amsterdam-Rijnkanaal. Een rechercheteam (TGO) onderzoekt zijn dood
Volledig scherm
PREMIUM
Het stoffelijk overschot van Festim Lato werd vrijdag aangetroffen in het Amsterdam-Rijnkanaal. Een rechercheteam (TGO) onderzoekt zijn dood © Inter Visual studio / Judith van Dijkhuizen

Wildste speculaties over dood zelfbenoemd president Chameria

Een politieke moord door Griekse rechtsextremisten, een afrekening in het criminele milieu, een uit de hand gelopen ‘zakelijke afspraak’. In kringen rond de Albanese politicus wiens lichaam vrijdag bij Nigtevecht uit het Amsterdam-Rijnkanaal werd gevist, wordt volop gespeculeerd over zijn dood. 

Festim Lato (43) was zelfbenoemd president van de niet-erkende republiek Chameria in het zuiden van Albanië. Vanuit Nederland streed hij voor een onafhankelijke staat voor zijn volk in Griekenland waaruit de Cham werden verdreven.

Die politieke strijd is hem fataal geworden, denkt de zelfverklaarde premier Ali Aliu. ,,Wij vermoeden dat hij is vermoord door of in opdracht van Agimi i Artë (extreemrechtse Griekse partij., red.). Die liet op televisie en sociale media herhaaldelijk weten dat ze Festim niet tolereerde en dreigde hem te zullen doden’’, verklaarde de in Duitsland wonende Albanees eerder vandaag telefonisch tegenover deze site.