Volledig scherm
Agafia Lykova. © Alexander Kuznetsov.

Wereldwijd zijn er voorbeelden genoeg van mensen die verdwenen uit het leven

Religieuze redenen of vrees voor ‘het einde van de wereld’ kunnen leiden tot een kluizenaarsbestaan. Wereldwijd zijn er voorbeelden genoeg.  

De jarenlange verdwijning van een gezin uit Drenthe doet denken aan die van Marcel (39) en Andrea (41) uit het Limburgse Blerick. Zij verdwenen in augustus van dit jaar spoorloos. Volgens de zus van de man leed het echtpaar aan een ernstige vorm van godsdienstwaanzin en waren ze zich al langere tijd aan het voorbereiden op het ‘einde van de wereld’.

Na een hartoperatie en een bijna-doodervaring begon Marcel te vertellen dat hij ‘naar God’ wilde. Het gezin had zich volledig afgesloten van de buitenwereld en leefde van een uitkering. Ze probeerden mensen in hun omgeving te bekeren en als dat niet lukte, wendden ze zich af. Hun kinderen werden ondergebracht bij een gastfamilie.

Brood

Zes jaar geleden hield de politie in de Amerikaanse staat Maine een man aan wegens het stelen van een brood. Het bleek de toen 47-jarige Christopher Knight, die al 28 jaar werd vermist. Na zijn eindexamen liep hij de bossen in en kwam nooit meer terug. Hij overleefde door voedsel te stelen. Sinds zijn 19de had Knight, die aan een vorm van autisme leed, niet meer met iemand gesproken. Hij gaf slechts één interview waarin hij zijn verdwijning ook niet kon verklaren, behalve dat hij een plek vond ‘waar ik blij was’.

In 1978 ontdekten Russische geologen in Zuid-Siberië de familie Lykov. Ze woonden op een berg, 200 kilometer van het eerstvolgende gehucht. Nergens stonden ze geregistreerd. Ze behoorden tot een vervolgde Russisch-orthodoxe sekte en vluchtten de bossen in nadat de broer van vader Karp in 1936 was doodgeschoten door een communistische patrouille. De Lykovs hadden niets gemerkt van de Tweede Wereldoorlog en wilden niet terug naar de bewoonde wereld. Ze leefden van aardappels en zaden. Alles wat de kinderen wisten kwam uit de Bijbel. Vier van de zes kinderen stierven in 1961, waarschijnlijk van de honger. De jongste dochter, Agafia, zou nog steeds in het ouderlijk huis leven.

Verwaarlozen

Daarnaast zijn er nog spraakmakende zaken waarbij mensen jarenlang tegen hun wil werden vastgehouden, zoals die van het Amerikaanse echtpaar uit Californië dat nu in de cel zit voor het opsluiten, folteren en verwaarlozen van hun dertien kinderen. De Oostenrijkse Natascha Kampusch (31) blijft een apart fenomeen. Ze maakt nog elke dag het horrorhuis schoon waar ze 3096 dagen vast werd gehouden als seksslavin. Ze werd in 1998 ontvoerd en wist in 2006 te ontsnappen.