Volledig scherm
© Shody Careman

Weldoenster

columnJe hoort regelmatig van mensen die een loterij hebben gewonnen, en er uiteindelijk helemaal niet zoveel gelukkiger van zijn geworden. Omdat ze ineens anders benaderd worden. Bedelbrieven met de zieligste verhalen erin. Vrienden en bekenden die je jaloers links laten liggen. Geld maakt tot op zekere hoogte zeker wel gelukkig, maar het kan ook een blok aan je been worden.

Ik kreeg deze week veel vragen over mijn vermogen. Ook ik kreeg mailtjes en appjes over mijn bankrekening. Er won namelijk een Nynke de Jong de Postcodekanjer van de Postcodeloterij. Haar halve dorp, het Friese Eastermar, won geld. Nynke en een paar anderen besloten om meteen een fonds op te richten waarin de winnaars een bijdrage konden storten, die vervolgens gebruikt zal worden voor activiteiten die de gemeenschap versterken.

Die Nynke de Jong haalde de landelijke kranten, en iedereen belde mij. Mijn Linkedin-contacten kregen zelfs een berichtje dat ik nu een rijke stinkerd was.

Quote

Ik ben nog net zo welvarend als in 2017. Dus stop met bellen.

Helaas. Ik woon niet in Eastermar. Ik werd al vaak verward met Nynke de Jong, de professioneel paukeniste, en Nynke de Jong, de grasbaanracer. En nu dus met Nynke de Jong, weldoenster.

Ik ben nog net zo welvarend als in 2017. Dus stop met bellen. Geef liever aandacht aan die andere Nynke de Jong, want wat zij heeft bedacht is zo slim en lief. Als alle winnaars honderd euro in het fonds stoppen, hebben ze al 30.000 euro te besteden. Daar kun je veel dorpsfeestmatinees mee sponsoren, of kinderen mee ondersteunen die door financiële malaise anders niet meekunnen met het jaarlijkse schoolreisje.

Een lief gebaar van de Eastermarders. Het woord ‘loterij’ zegt het al: het is het lot dat jou die smak geld toebedeelde. Het is geen verdienste. Het is mazzel. En zo’n dorp is maar klein. Je wilt liever dat iedereen een beetje meedeelt in de vreugde, dan dat ze allemaal jaloers jouw nieuwe Maserati bespugen.

Laten we dus vooral de goéde Nynke de Jong in het zonnetje zetten. Hulde aan haar en en haar lieve medestanders. Dat er maar veel dorpsfeesten opgeleukt mogen worden door het geld van de Postcodeloterij. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement