‘Weiger Amerikaanse haatprediker de toegang tot Nederland’

VIDEODe Amerikaanse haatprediker Steven Anderson wil op 23 mei in Amsterdam komen spreken. Het COC, CIDI en politieke partijen willen dat hem de toegang tot Nederland wordt ontzegd. Andere landen zijn daartoe al eerder besloten.

De Amerikaanse haatprediker Steven L. Anderson moet uit Nederland worden geweerd. Daartoe wordt opgeroepen door twee organisaties, het COC, de belangenvereniging voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders, en het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël. De 37-jarige dominee van de onafhankelijke Faithful Word Baptist Church ontkent de Holocaust en vindt dat alle homo’s, lesbiennes en transgenders moeten worden geëxecuteerd.

Zieltjes

Anderson wil op 23 mei naar Amsterdam komen om zijn boodschap uit te dragen en zieltjes te winnen. Het COC heeft brieven gestuurd naar staats¬secretaris Mark Harbers (VVD) van Justitie en Veiligheid om Anderson als ongewenste vreemdeling te beschouwen en hem de toegang tot Nederland te ontzeggen.De haatprediker is eerder de toegang geweigerd of uitgezet door onder meer Groot-Brittannië, Zuid-Afrika, Botswana en Jamaica.

Quote

Aanzetten tot haat is bij wet verboden

Philip Tijsma, COC

Het CIDI wijst erop dat het ontkennen van de Holocaust in Nederland bij wet is verboden. ,,Ook aanzetten tot haat is bij de wet verboden,” zegt Philip Tijsma, woordvoerder van het COC. “Dit heeft daarom niets te maken met de vrijheid van meningsuiting. Hij heeft gezegd dat transgender Caitlyn Jenner dood moet. Hij verheerlijkt de moordpartij in Orlando (een man vermoordde in 2016 in een homonachtclub vijftig mensen, red.) en roept Afrikaanse leiders op homoseksuelen de doodstraf te geven. Anderson noemde de slachtpartij in Orlando ‘goed nieuws omdat er vijftig homoseksuele pedo¬fielen minder op de wereld zijn’. ‘LGBT’ staat voor hem voor ‘Let God Burn Them’.

Volledig scherm
Steven L. Anderson verkondigt zijn geloof met gestrekt been. Volgens de leider van de Faiithful Word Baptist Church mogen homo's, lesbiennes en transgenders worden geëxecuteerd. Hij ontkent de Holocaust. © privebeeld

Woonkamer

Steven L. Anderson – dertiger, getrouwd met de in Duitsland geboren Zsuzsanna en vader van negen kinderen – is ook tegen het kiesrecht voor vrouwen. Hij begon zijn Faithful Word Baptist Church tien jaar geleden in zijn woonkamer in Arizona. Zijn kerk heeft inmiddels meer dan 300 gemeenten in verschillende Amerikaanse staten. Anderson en zijn volgers willen niets van doen hebben met het moderne Amerika. Zij voel zich vervolgd door de ‘liberale meerderheid. Elke aanval op hun extreme gedachtengoed sterkt hen in hun gelijk. Steven en zijn gezin ontvangen dagelijks doodsbedreigingen.

Ongewenst

Het COC heeft ook burgemeester Halsema een brief gestuurd met het verzoek om hem niet te laten prediken in ‘haar’ stad. ,,Het schenden van de openbare orde of de dreiging daarvan is bij de wet verboden,” aldus Tijsma. ,,Het is tijd om één lijn te trekken en we doen een dringend beroep op de overheid. Er is ook nog de vreemdelingencirculaire waarmee een verblijf van ongewenste personen in Nederland kan worden geweigerd.’’

Kamerleden Dilan Yeşilgöz en Malik Azmani (VVD) hebben schriftelijk vragen gesteld aan Harbers en aan de minister van Justitie en Veiligheid (Ferd Grapperhaus, CDA) en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Ingrid Van Engelshoven, D66). ‘Wat de VVD betreft is in ons land geen ruimte om haat te prediken en geweld te verheerlijken,’ twittert Yeşilgöz. Ook de PvdA vindt dat Anderson niet mag komen.

De woordvoerder van burgemeester Femke Halsema laat weten dat wordt geprobeerd te achterhalen wat Anderson precies komt doen.

Volledig scherm
Anderson spreekt Amerikanen toe die tegen hem protesteren voor de ingang van zijn Faithful Word Baptist Church. Foto Ryan Van Velzer/AZcentral © Ryan Van Velzer/AZcentral