Weer minder nieuwe coronabesmettingen: afname van 28 procent
Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft hard dalen. De afgelopen week registreerde het RIVM 25.255 positieve tests, 28 procent minder dan een week eerder toen ruim 35.000 gevallen aan het licht kwamen. In een maand tijd is het aantal wekelijkse nieuwe coronagevallen meer dan gehalveerd.
Ook in de ziekenhuizen is steeds meer te merken dat corona op zijn retour is nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Volgens de wekelijkse rapportage van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu die vandaag verscheen, werden in zeven dagen tijd 830 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, ongeveer een derde minder dan een week eerder. Van deze patiënten waren er 186 zo ziek dat ze op de intensive care belandden. Dat is een afname van 23 procent ten opzichte van een week eerder.
Het RIVM registreerde afgelopen week 96 coronagerelateerde sterfgevallen. Vorige week waren het er 90, het laagste aantal sinds begin oktober.
Reproductiegetal fractie gedaald
Het reproductiegetal, dat aangeeft in welk tempo het virus zich verspreidt, is ook weer een fractie gedaald. Het stond afgelopen vrijdag op 0,86 en zakt verder naar 0,82. Dit cijfer is nooit helemaal actueel. Het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd om een betrouwbaar getal te berekenen.
De afgelopen zeven dagen maakten minder mensen de gang naar de teststraat: 239.259 lieten mensen zich testen, de week daarvoor was dat nog 272.876, een afname van 12 procent. Het percentage positief geteste personen was afgelopen week 10,4, wat lager is dan de voorgaande week (12,2 procent).
De besmettingscijfers dalen naarmate meer mensen worden gevaccineerd tegen corona. Volgens berekeningen van de overheid zijn nu zo’n 8,5 miljoen prikken gezet. In de statistieken is duidelijk te zien dat van oud naar jong wordt gevaccineerd. Onder 80-plussers, die als eerste aan de beurt waren, is het aantal nieuwe coronagevallen veruit het laagst. Onder zestigers is de besmettingsgraad in een week tijd met een derde gedaald, tot 84 gevallen per 100.000 inwoners.
Ook in de jongere leeftijdsgroepen is het aantal besmettingen gedaald, ook al is het gros nog niet gevaccineerd. Alleen jongeren met een medische indicatie komen al in aanmerking.
In de groep van 18 tot 24 jaar doen zich nog altijd de meeste besmettingen voor, maar ook daar ziet het RIVM een afname. Het instituut noteerde in die leeftijdscategorie 320 positieve testresultaten per 100.000 inwoners, 23 procent minder dan een week eerder.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we willen dat mensen staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
De vaccinaties vormen een belangrijke schakel in het terugdringen van het coronavirus. Wie is wanneer aan de beurt? Check het in onze Prikwijzer:
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMFortuna Sittard
Verslaggever Yelle Tieleman hoopt en bidt dat zijn club in de eredivisie blijft: ‘Hup Fortuna, samen nao veure!’
De degradatiestrijd in de eredivisie is dit jaar ontzettend spannend. Misdaadverslaggever Yelle Tieleman is hartstochtelijk Fortuna-supporter. In zijn laatste stuk voor deze site legt hij uit waarom hij hoopt en bidt dat zijn club in de eredivisie blijft. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
PREMIUM
‘Verpleegkundige en leraar met long covid hebben recht op schadevergoeding’
Zorgverleners, welzijnswerkers en onderwijzers die na een coronabesmetting onder langdurige klachten gebukt gaan, hebben recht op een schadevergoeding van vele duizenden euro’s, vindt de vakbeweging. Sterker nog, het kabinet heeft daartoe een morele plicht. -
PREMIUM
Geert Mak: ‘Gênant hoe weinig Nederland werkelijk doet met de sancties tegen Rusland’
Afgelopen week ontving Geert Mak in Berlijn de prijs voor het beste politieke boek, vandaag wordt hij in Leuven gelauwerd voor zijn bijdrage aan de Europese geschiedschrijving. Als hij over vijftig jaar zou terugkijken op deze tijd, wat zou hij dan zien?
-
PREMIUMVIDEO
Leeftijd van coronapatiënten die in ziekenhuis worden opgenomen schiet omlaag
De leeftijd van coronapatiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen schiet omlaag. Deze maand zijn vijftigers de grootste groep. IC-voorman Diederik Gommers: ,,De mensen die je in mei in het ziekenhuis en op de ic krijgt, zijn de niet-gevaccineerden.’’ -
PREMIUMinterview
Kuipers roept op plannen te maken voor nieuwe golf: ‘Anders krijgen we in het najaar echt een probleem’
Nederland lijkt niet klaar voor een nieuwe coronagolf, maar minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) kaatst die bal deels terug. ‘Ik wil niet afschuiven, maar mensen moeten nagaan wat ze zelf kunnen doen’. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer