Weer meer besmettingen, maar aantal sterfgevallen onder ouderen flink lager
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen week met 7 procent toegenomen naar 31.984 op weekbasis. Dat is onder meer een gevolg van een groter aantal afgenomen tests (plus 20 procent), maar het RIVM maakt zich zorgen. Het reproductiegetal kwam voor het eerst in weken fors boven de 1 uit, wat betekent dat de epidemie groter wordt.
Delen per e-mail
Toch is er ook een positieve ontwikkeling te noteren. Het aantal sterfgevallen dat het RIVM kon koppelen aan een positieve testuitslag in de afgelopen zeven dagen, ging van 262 (in de week van 16-23 februari) naar 177 (week 23 februari-2 maart). Bij 75-plussers, die als eerste aan de beurt zijn bij de vaccinatie, daalde het aantal van 218 naar 136. Dat lijkt er op te duiden dat de vaccinatiecampagne zijn vruchten begint af te werpen. Het totaal aantal gemelde sterfgevallen daalde van 418 naar 309, een deel daarvan heeft betrekking op mensen die langer dan een week geleden overleden.
In een eerder deze week gepubliceerd advies waarschuwde het Outbreak Management Team (OMT) nog dat het te vroeg is om vergaande conclusies te trekken over de effecten van vaccinatie, ondanks de eerste positieve bevindingen. ,,Het aantal personen dat al twee vaccinaties heeft ontvangen en hiermee volledig beschermd zou kunnen zijn, is nog te beperkt.”
Verpleeghuizen
Toch spreekt ook het RIVM van ‘de eerste goede gevolgen van vaccinatie tegen het coronavirus in Nederland’. Afgelopen week was de leeftijdsgroep 75-plus goed voor 6 procent van het aantal nieuwe besmettingen, dat was een week eerder nog 7,1 procent. Ook in de resultaten van het bron- en contactonderzoek is het effect van vaccinatie zichtbaar. Van alle herleidbare besmettingen kon afgelopen week 2,5 procent gerelateerd worden aan een verpleeghuis of woonzorgcentrum voor ouderen. Over de afgelopen drie maanden was dat gemiddeld 6,6 procent.
Toch toont het RIVM zich bezorgd. Het reproductiegetal, waarmee bijgehouden wordt, hoe de epidemie zich ontwikkelt, ging van 0,99 (stand 5 februari) naar 1,14 (stand 12 februari). Dat betekent dat op die dag, de meest recente waarvoor een betrouwbare inschatting gemaakt kan worden, 100 mensen met corona 114 anderen besmetten. Voor de Britse variant van het virus ging dat reproductiegetal zelfs naar 1,26, dat was een week eerder nog 1,14.
Het aantal opnames voor Covid-19 in het ziekenhuis was afgelopen kalenderweek met 1113 ongeveer hetzelfde als de week ervoor. Het zelfde geldt voor het aantal opnames op de intensive care. Dat zijn er nu 224, een week eerder 240.
Tekst gaat verder onder graphic
Vooruitzichten ‘niet goed’
Het RIVM constateert dat meer mensen de afgelopen week Covidachtige klachten ontwikkelden, een gegeven dat onder meer naar voren komt in de Infectieradar, waarin deelnemers kunnen invullen dat ze klachten hebben. Een deel van de deelnemers die aangeeft klachten te hebben, geeft aan te vermoeden dat de klachten het resultaat zijn van hooikoorts. Ook wanneer deze mensen buiten beschouwing gelaten worden, neemt het aantal mensen met klachten echter toe, stelt de rijksdienst.
Mogelijk verklaart dat waarom weer meer mensen de weg richting teststraat vonden. Het waren er 317.361, tegenover ruim 263.000 vorige week. Het percentage tests dat positief uitviel daalde, van 9,7 procent naar 8,9 procent. Toch stelt het RIVM dat de vooruitzichten niet goed zijn. Bij alle leeftijdsgroepen onder de 50 nam het aantal positieve tests sterk toe.
Kijk hier onze video's over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Maanden na coronabesmetting nog ernstige klachten: ‘Ik voel me een oude mobiele telefoon’
Het is een van de grote coronavragen: hoe ernstig is de nasleep? Meer dan de helft van de patiënten blijkt een half jaar na ziekenhuisopname nog last te hebben. -
PREMIUMColumn Saskia Noort
Het beheersen en controleren van ons voorplantingsorgaan is favoriet bij rechts en religieus
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster verbaast zich over de moederschapsideologie van een groep vrouwen. -
chaletdrama
Ernstig zieke vader stapt uit leven na gezinsmoord: 'Hij wilde zijn laatste jaren in Nederland uitzitten’
De 57-jarige Ruud M. die in februari zijn vrouw en 23-jarige zoon Tom om het leven bracht op een vakantiepark in België, heeft zichzelf in de gevangenis van het leven beroofd. De Limburgse vader werd vanochtend dood in zijn cel gevonden, bevestigen zijn twee advocaten. M. zou vandaag overgeleverd worden naar België. ,,Dat was, in combinatie met de gebeurtenissen en zijn gezondheid, waarschijnlijk de druppel die de emmer deed overlopen”, zegt advocaat Hans Valkenborg tegen deze site. -
PREMIUM
Sekswerker Naska werd verschrikkelijk uitgebuit: ‘Ze oogt als een meisje van 10’
Haagse hulpverleners maken zich zorgen over prostituees die de Nederlandse taal niet machtig zijn én over sekswerkers met een licht verstandelijke beperking. Voor de Bulgaarse Naska geldt allebei. Vrouwen als zij lopen het meeste risico uitgebuit te worden. -
April doet nog altijd wat-ie wil: weer sneeuwbuien en ijskoude nachten
Het is al drie weken lente, maar dat zou je niet zeggen als je naar buiten kijkt: op veel plekken in het land valt ook vandaag weer natte sneeuw.
-
IC’s breiden capaciteit weer uit: bovengrens in zicht
Terwijl het demissionaire kabinet zich dit weekend buigt over mogelijke versoepeling van het coronabeleid, breiden de ziekenhuizen hun ic-capaciteit verder uit. Het maximum komt langzaam maar zeker in zicht. -
PREMIUM
Krijgen Marcel en Jack na 22 jaar eíndelijk antwoord op die ene vraag: wie vermoordde hun vader en opa?
Ze stoppen nooit met zoeken naar het antwoord op die ene vraag. Wie vermoordde op 11 juni 1999 hun vader en opa Hans Schonewille (47), alias de Indiaan? Deze week was er een lichtpuntje in de moordzaak die al jaren muurvast zit. Een betrokkene deed zijn mond open en er volgde een huiszoeking. Dat geeft hoop. ,,Hij was een boef, maar dit verdiende hij niet.” -
Besmettingsrisico bij testevenementen ongeveer net zo groot als thuis
Indoorevenementen waarbij het publiek voornamelijk op één vaste plek zit, kunnen zo snel mogelijk weer plaatsvinden. Oók als er veel coronabesmettingen zijn. Dat concludeert Fieldlab Evenementen op basis van de eerste experimenten. Er moet wel worden voldaan aan een aantal maatregelen.