Weer in meivakantie valt tegen: regen, koude nachten en lage temperaturen
Het weekend voorafgaand aan de meivakantie is een goede voorspelling voor het verloop van de rest van de week. Echt lekker wordt het namelijk niet. Een frisse lentezon zorgt er wel voor dat het zaterdag ietsjes warmer wordt dan zondag. En Koningsdag? Die valt dit jaar koud uit.
Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden gooit roet in het eten wat betreft het zo gewenste zomerse lenteweer aankomend weekend. Het hogedrukgebied zorgt voor een noordelijke wind boven Nederland, afkomstig van de noordpool, weten ze bij Weerplaza. ,,Met een zeewatertemperatuur van zo’n 8 graden kan de wind maar lastig opwarmen voordat ie in Nederland aan land komt. De zon kan aan land nog wel een aantal graden toevoegen, zodat we vrijdagmiddag een temperatuur van 10 graden in het noorden kunnen verwachten. Verder naar het zuiden, als de lucht nog verder is opgewarmd loopt het kwik op naar 14, lokaal 15 graden”, vertelt meteoroloog Leon Saris.
Zaterdag wordt het een graad of 13, zondag wordt het nog ietsjes kouder. In de nachten kan het flink afkoelen. ,,Doordat de zon niet meer voor opwarming kan zorgen, is zeker landinwaarts kans op een graadje vorst.” Ondanks de koude temperaturen blijft het dit weekend wel droog en heeft de zon best kans even door te breken. Het zijn dan ook prima temperaturen om buiten te wandelen of te sporten.
Meivakantie
Voor veel kinderen begint aanstaande maandag de eerste volle week van de meivakantie. Qua weer begint de vakantie met dezelfde tred als dit weekend, aldus Weerplaza. ,,We houden de frisse noordenwind met van tijd tot tijd wolkenvelden. Toch is er een kleine verandering in deze week aanstaande. Zwakke storingen worden namelijk over de Noordzee richting Nederland vervoerd. Hierdoor krijgen we in het begin van de nieuwe week periodes met dikkere bewolking en voor een wat langere tijd regen. Het kwik blijft hierbij onder het klimaatgemiddelde van 16 graden liggen. Op hogere temperaturen zullen we dus nog even moeten wachten.”
Koningsdag
Voordat de meivakantie van start gaat, beginnen we vrijdag eerst nog met de Koningspelen op bijna alle Nederlandse basisscholen. Op veel plaatsen blijft het gelukkig droog en kan er lekker buiten worden gesport. ,,De temperatuur ligt op veel plaatsen rond de 10 graden, in het zuiden wordt het mogelijk 11 of 12 graden. Vanaf de Noordzee trekken daarbij tamelijk veel wolkenvelden over ons land, al is de zon tussendoor ook geregeld te zien”, meldt Saris.
Daarna zal Nederland zich op gaan maken voor een (aangepaste) Koningsdag. Wie dit jaar zijn kleedje niet kan uitklappen, hoeft in ieder geval niet te balen dat het opeens heerlijk weer is. De kans op een warme Koningsdag is dit jaar bijzonder klein, berekenden de meteorologen van Weerplaza. Toch zijn de meest recente verwachtingen wel ietsje zachter ten opzichte van een paar dagen geleden. ,,Inmiddels wordt het hogedrukgebied op Koningsdag iets oostelijker berekend, waardoor de wind net wat meer uit een oostelijke richting waait. Daardoor behoren temperaturen rond 15 graden ineens tot de mogelijkheden. En dat geeft toch ineens al veel meer het lentegevoel”, aldus weerman Wilfred Janssen.
Warmste jaar ooit
Europa heeft het warmste jaar achter de rug dat ooit is geregistreerd. De gemiddelde temperatuur lag volgens EU-klimaatdienst Copernicus 1,6 graden hoger dan gemiddeld en minstens 0,4 graden hoger dan in de vorige vijf warmste jaren.
Copernicus noemt vooral de warme winterperiode in 2020 opvallend. Toen lagen de temperaturen 3,4 graden boven het gemiddelde uit de periode 1981-2010 en 1,4 graden boven de vorige warmste winter. ,,De temperaturen stijgen in Europa in alle seizoenen”, zei onderzoeker Freja Vamborg.
2020 staat ook in de top 3 van warmste jaren voor de wereld als geheel, zegt Copernicus. Dat stelden VN-experts deze week ook al vast. Toen waarschuwde VN-topman Antonio Guterres dat de wereld op de ‘rand van de afgrond’ staat.
Bekijk onze video's over het weer in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Vijf demonstrerende huisartsen over hun grootste ergernissen: ‘Al die stempels en handtekeningen’
Zo'n 12.000 huisartsen en praktijkmedewerkers lieten vanmiddag van zich horen op het Malieveld in Den Haag. Ze protesteerden tegen de enorme werkdruk. Maar wat is nu echt de grootste ergernis van deze huisartsen? -
Forse stijging aantal claims door kofferchaos Schiphol: ‘Heb nieuwe strandkleding moeten kopen’
De chaos bij de bagagebanden op Schiphol wordt steeds groter. Honderden koffers liggen onbeheerd in de hal van de luchthaven. Tot wanhoop van reizigers, die soms wekenlang hun koffer kwijt zijn. In mei en juni zijn in totaal vijfhonderd claims ingediend, terwijl dit er in april slechts vijftig waren, meldt EUclaim. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
Man die zich verzette tegen agenten in Franeker overleden na gebruik stroomstootwapen
Een man is vrijdag in Franeker overleden, volgens de politie nadat hij zich hevig had verzet tegen agenten. De politie twittert dat de agenten naar een huis aan de Franciscushof in de Friese plaats waren gekomen na een verzoek om ondersteuning bij hulpverlening.
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
5 vragen
Wat is stikstof, waarom zijn de boeren boos en wat moet er nu eigenlijk veranderen?
De afgelopen week werd er flink geprotesteerd tegen de stikstofplannen van het kabinet. Vooral boeren zijn boos, zij menen dat de plannen hun bedrijven om zeep helpen. Maar wat houdt de stikstofcrisis nu precies in? Wat is er aan de hand, waarom is men boos en wat moet er gebeuren? -
Overheid moet wachtende tbs'ers tienduizenden euro's betalen
Door een tekort aan plekken in tbs-klinieken moet het kabinet de komende jaren tienduizenden euro’s aan wachtende patiënten betalen. De afgelopen 18 maanden is 57.000 euro uitgekeerd aan tbs’ers.