Weer extreme drukte op Schiphol: ook in Eindhoven en Düsseldorf lange rijen en klagende reizigers
Het is zondag weer extreem druk op Schiphol. Tot ver buiten de luchthaven staan lange rijen met passagiers. Wie hoopt de drukte op Schiphol te ontlopen, komt overigens bedrogen uit. Want ook op de regionale luchthaven is het drukte troef.
,,Het is een erg drukke zondag op Schiphol”, bevestigt een woordvoerder. En dat resulteert in lange wachtrijen, zo blijkt wel uit de reacties van gedupeerde reizigers op sociale media. De ene na de andere post laat zien dat vele honderden reizigers staan te wachten. Buiten staan lange rijen. Sommige mensen klagen dat ze al dik een uur in de rij stonden binnen en vervolgens weer naar buiten zijn geleid. Ook bij de incheckbalies is het druk.
Zo laat een van de reizigers via Twitter weten dat zij moet boarden over een uur, terwijl ze nu bij een bord staat dat vermeldt dat het vanaf daar nog meer dan 90 minuten duurt tot security.
Volgens de woordvoerder is er van een chaotische of gespannen stemming op het moment geen sprake. De rijen lopen volgens haar wel gewoon door. Ongeveer een maand geleden moest de Marechaussee ingrijpen, omdat het veiligheidspersoneel op Schiphol zich bedreigd voelde door passagiers die bang waren dat ze hun vlucht zouden missen. ,,Van zo'n situatie is geen sprake", zegt ze.
De luchthaven kampt al langere tijd met bezettingsproblemen en heeft maatregelen genomen om de drukte enigszins behapbaar te houden. Zo heeft Schiphol reizigers gevraagd om niet eerder dan vier uur voor vertrek naar de luchthaven te komen.
Mensen die denken de chaos op Schiphol te kunnen ontlopen door vanaf een regionale luchthaven te vliegen, komen bedrogen uit. Ook elders is het goed druk.
Zo stonden er bij Eindhoven Airport zaterdagochtend bijvoorbeeld al vroeg dikke rijen met vertrekkende reizigers. Volgens Judith de Roy, woordvoerder van het vliegveld, is de drukte daar niet alleen te wijten aan het personeelstekort. Het probleem is volgens haar ook dat veel mensen te vroeg naar het vliegveld komen. ,,Soms wel vijf tot zes uur voordat ze vliegen. Dan krijg je een dubbele lading passagiers te verwerken.”
Dagelijks komen én gaan er zo'n 20.000 tot 25.000 passagiers. De topdrukte leidde ook tot veel geklaag op sociale media. ‘Dikke rijen voor mensen die willen vliegen van #eindhovenairport’, aldus Ewa Maria Kobierowska. ‘Airport Nightmare’, twitterde Mike NRW. Een twitteraar uitte ook kritiek op mensen die veel te vroeg naar de luchthaven komen. ‘Op Eindhoven Airport staan er mensen in de rij waarvan de vlucht pas om 16.00 uur vertrekt.... Haal die gasten gewoon uit de rij.’
Volgens de woordvoerder van Eindhoven Airport kan het op het ene moment net even drukker zijn dan het andere. Rond een uur of 10.00 zaterdagochtend was de lange rij alweer gehalveerd. Erg uitzonderlijk is het niet.
De dag ervoor was het ook al extreem druk en leidde dat tot heel teleurgestelde en geïrriteerde reacties. Zo zagen Justin Vos (30) en zijn negen ploeggenoten van het Spakenburgse vriendenteam FC Stantuk het vliegtuig vertrekken terwijl ze zelf nog bij de gate stonden. Daardoor missen ze hun voetbaltoernooi in Madrid, waar ze erg naar uit hadden gekeken. Ze moeten maar kijken of ze het geld nog kunnen ergens kunnen verhalen. De ergernis was groot: ,,Wij wonen een half uur van Amsterdam en hadden juist expres voor Eindhoven gekozen om Schiphol te ontlopen”, reageerde een geërgerde Vos (30).
Duitsland
Op de Duitse luchthaven Düsseldorf, mede door de chaos op Schiphol extra populair geworden bij veel Nederlanders, is het dit weekend al niet veel beter. Ook daar staan lange rijen met boze en verdrietige reizigers. Volgens de Duitse krant Bild krijgen sommige reizigers pas op het allerlaatste moment via sms te horen dat hun vlucht is gecanceld.
Zaterdag waren er al zeker duizend passagiers gestrand op Düsseldorf. En ook op de luchthavens van Bonn en Keulen zijn er grote problemen door personeelstekorten. ,,Reizigers dachten naar het vakantieparadijs te gaan maar belandden in de vliegveldhel", concludeert Bild.
Om de drukte behapbaar te houden zagen verschillende luchtvaartmaatschappijen zich genoodzaakt om vluchten te schrappen. Zo schrapte Lufthansa zaterdag vijf vluchten vanaf Düsseldorf, dochter Eurowings zette vrijdag al een streep door zestien vluchten en blies zaterdag nog eens vier vluchten af, zustermaatschappij Austrian hield het bij twee.
Er waren niet alleen veel annuleringen maar ook vertragingen. In een aantal gevallen was de bagage al afgegeven. Er ontstond vervolgens groot gedrang bij de bagage-afdelingen - die ook nog eens met een storing te kampen hadden - omdat woedende passagiers hun koffers snel wilden hebben in een poging nog een andere vlucht te nemen.
Een van de gedupeerde reizigers was de Duitse Lisa Mehic (30) uit Dortmund die met haar grootmoeder Christine Garisch (69) strandde op Düsseldorf: ,,De vlucht naar Rome stond ineens niet meer op het bord. Bij de balie kregen we te horen dat we onze koffers moesten ophalen. Daar aangekomen kreeg ik te horen dat de vlucht wel was vertrokken. Met aan boord onze koffers, maar zonder ons", vertelde ze tegen Bild.
Volgens de luchtvaartmaatschappijen zijn de problemen te wijten aan een tekort aan personeel met name bij de bagageafhandeling en vliegtuigbemanning. De vakbond voor luchtvaartpersoneel Verdi wijst ook met een beschuldigende vinger naar de politie en particulier beveiligingsbedrijf DSW, die ‘onvoldoende grip’ hebben op de veiligheidscontroles.
De Duitse Consumentenbond benadrukte dit weekend dat de consument recht heeft op compensatie bij annuleringen en vertragingen, maar luchtvaartmaatschappijen zouden dat volgens de consumentenorganisatie proberen te ontlopen. ,,Ze houden hun klanten voor de gek, bieden omslachtige alternatieve vluchten aan, weigeren terugbetaling of nemen rechtszaken op de koop toe”, is het verwijt.
Bekijk hier al onze video’s over de chaos op Schiphol:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een therapeutisch bad in plaats van slachthuis voor gewonde koe Marijke: ‘Dit is wat boer met hart voor dieren doet’
Koe Marijke raakte gewond na een ongeluk in de stal en had zo maar in het slachthuis kunnen eindigen. Maar niet bij boer André Oude Vrielink. Met liefde, geduld én een therapeutisch bad hielp de melkveehouder uit Vasse zijn Marijke er letterlijk en figuurlijk bovenop. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
PREMIUMREPORTAGE
Vliegen lijkt zinloos: we kopen snel nog tenten, caravans en campers
Door de grote problemen op Schiphol proberen veel mensen nog snel een tent, caravan of camper aan te schaffen om toch op zomervakantie te kunnen. Kampeerwinkels spinnen er garen bij. -
Man verdronken in zwemplas het Schaartven in Overloon
In recreatieplas het Schaartven in Overloon is vanmiddag een man verdronken. Na een zoekactie hebben de hulpdiensten het slachtoffer uit het water gehaald.
-
PREMIUMConsuminderen
Experts voorspellen ‘crash van het systeem’ als we zo doorgaan: ‘Leef gezond en betaal belasting’
Personeelstekort, stikstofcrisis, klimaatverandering. We lopen in ons land met zijn allen tegen grenzen aan. Maar intussen willen we niks opgeven. Experts voorspellen ‘een crash van ons systeem’ als we zo doorgaan. -
Extra mensen ingezet voor inhaalslag identificatie asielzoekers
De politie, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaan gezamenlijk een inhaalslag maken om de achterstanden bij de identificatie van asielzoekers weg te werken. Dit moet wachtrijen van nieuwe asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel voorkomen. Er worden extra mensen ingezet om dit te bereiken, meldt de politie. -
Boetegevaar voor SUV's en Tesla-rijders in Duitsland
Eigenaren van een SUV en sommige Tesla-modellen lopen in Duitsland het risico op een bekeuring. Ze zijn bij wegversmallingen in overtreding als ze op de linkerbaan rijden.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer