Volledig scherm
PREMIUM
© Daniel Cohen

Weduwe Femke van der Laan: Ik word niet meer de oude. Dat hoeft ook niet

InterviewDrie maanden na de dood van haar man Eberhard van der Laan, de burgemeester van Amsterdam, begon Femke van der Laan (40) te schrijven over rouw. Een jaar later ligt er een bundeling van haar columns. ,,Er zijn geen sluiproutes om de rouw heen.’’

De columns die je het afgelopen jaar schreef in Het Parool zijn gebundeld in Stad vol ballonnen. Ben je trots?
Lange stilte. ,,Trots... Ik ben geloof ik wel trots op de columns. Het boek komt daar nu bovenop. Het is fijn dat het daarmee iets blijvends is geworden. Zo is dat toch? Een boek gaat niet meer weg.”

‘Eigenlijk begint het nu pas’ is de titel van het nawoord. Voel je dat zo?
,,Ik schrijf ook: ‘Is het nu klaar? Nee. Het is af. Dat wel. Maar het is niet klaar. Wanneer is het wel klaar? Nooit. Het zal er altijd zijn. Om me heen. Dichtbij. Vanzelfsprekend bijna. En vertrouwd’. Zo ervaar ik mijn leven. Dat het verdriet er altijd is. Als de zon schijnt. Als ik witlof eet. Als ik de kinderen toestop. Ik draag altijd het gemis van Eberhard mee.”

  1. Vuilniswagenchauffeur voorkomt ongeluk door wegblokkade bij gekantelde caravan

    Vuilniswa­gen­chauf­feur voorkomt ongeluk door wegblokka­de bij gekantelde caravan

    Toen Dirk van Mourik vanmiddag een gekantelde caravan op de A9 richting Alkmaar zag, zette hij zijn grote vuilniswagen vlak voor de caravan stil. Op die manier voorkwam hij levensgevaarlijke situaties op de weg. Op sociale media wordt de vuilniswagenchauffeur nu als held onthaald, maar zelf is hij er broodnuchter onder. ,,Ik dacht: of nu naar huis of die mensen even helpen. Toen ben ik de linkerbaan op gedoken”, zegt hij tegen NH Nieuws.