Volledig scherm
PREMIUM
© ANP

‘We moeten onze woede en verdriet omzetten in iets goeds’

Aanslag UtrechtIedereen is naar elkaar toe gekropen in de donkere dagen na de aanslag. De Utrechtste columniste Marieke Dubbelman voelde hoe haar stad veranderde in een hechte gemeenschap die het verdriet deelt. ,,Liefde sleept mensen door het onmogelijke heen.’’

Afgelopen maandagochtend werd mijn lieve stadje bruut grootgeschopt, door een man die het kwaad in zich had. Hij zette mijn Utrecht op de kaart op een manier die je direct wilt uitgummen. Maar dat ging niet. Mijn ‘stadsie’ was al op CNN. Tot aan kleine dorpjes in Noorwegen aan toe wisten mensen wat er was gebeurd. In de Nederlandse stad Utrecht had iemand met een vuurwapen op mensen in een tram geschoten.

Mijn stadje wil al jaren heel graag ‘een grote stad’ worden. Ze doet daar op haast aandoenlijke wijze heel hard haar best voor. Altijd vanuit het idee om alles fijner, leuker, beter te maken. Met liefde, niet met haat. Vanuit licht, niet vanuit duisternis.

  1. Extra agenten de straat op wegens 112-storing

    Extra agenten de straat op wegens 112-sto­ring

    Veiligheidsregio’s in het land sturen extra agenten en ambulances de straat op vanwege de landelijke storing van het noodnummer 112. ,,Momenteel zijn alle agenten in dienst de wijk in gestuurd”, meldt de nationale politie. De Landelijke Eenheid zegt: ,,Alles wat we aan blauw hebben, sturen we naar buiten, de straat op, zodat ze zichtbaar zijn en aangesproken kunnen worden. We hebben weleens een gedeeltelijke 112-storing gehad, maar dit is veel meer.”