Gevangenen van de Pul-e-Charkhi-gevangenis in de jaren negentig.
Volledig scherm
PREMIUM
Gevangenen van de Pul-e-Charkhi-gevangenis in de jaren negentig. © Sygma via Getty Images

Was Afghaanse asielzoeker uit Kerkrade de baas van gruwelgevangenis?

na 30 jaarHet slachthuis, zo was de bijnaam van de meeste beruchte gevangenis in Afghanistan in de jaren 80. Duizenden Afghanen werden er gemarteld of geëxecuteerd. De vermeende directeur ervan woonde jarenlang in Kerkrade en moet morgen in Den Haag voor de rechter komen.

De Pul-e-Charki gevangenis in Kaboel zat in de jaren 80 vol met politieke gevangenen, ze zijn opgepakt door de KhAD, de gevreesde geheime dienst tijdens de communistische periode van het land. Gevangenen vertellen over talloze martelingen: het uitrekken van nagels, het ophangen aan de armen, het dompelen van voeten in bijtend zuur, schijnexecuties en echte terechtstellingen.

  1. Opnieuw grote groep crossers in de fout met illegale wedstrijd Lage Zwaluwe: ‘Mag dit niet dan?’

    Opnieuw grote groep crossers in de fout met illegale wedstrijd Lage Zwaluwe: ‘Mag dit niet dan?’

    Opnieuw is een groep crossers betrapt bij een illegale wedstrijd op het braakliggende terrein bij station Lage Zwaluwe in Zevenbergschen Hoek. De 25 autocrossers zeiden vandaag tegen de politie dat ze niet wisten dat het niet mocht. Een dag ervoor kregen 75 crossers al een waarschuwing voor hetzelfde vergrijp, waarna ze een paar uur later opnieuw de fout ingingen en beboet werden voor samenscholing.