Volledig scherm
PREMIUM
© Özcan Akyol. © Joost Hoving

Waarom zijn we zo zuinig met het etaleren van onze Hollandse meesters?

Als ik in een vreemd land ben, wil ik altijd naar de plaatselijke musea, vooral omdat de kunstbeleving van de bewoners iets zegt over hun geschiedenis en de relatie tot cultuur.

Vorig jaar, toen ik een programma over schilderkunst ging presenteren, zwierf ik vooraf kriskras door ónze provincies, simpelweg om te doorgronden hoe wij in Nederland alles hebben geregeld.

Ik wilde weten wat onze waarden zijn op dit gebied. En hoe onze instellingen hun collecties tentoonstellen aan het grote publiek. Dat avontuur bracht me tot een heel ander inzicht.

  1. Student die ROC op stelten zette met nepwapen ‘was bezig met schoolopdracht’
    PREMIUM
    video

    Student die ROC op stelten zette met nepwapen ‘was bezig met schoolop­dracht’

    Het bleek een gigantisch misverstand. Terwijl de politie gisteren in de veronderstelling verkeerde dat op het ROC in Nijmegen een schietpartij dreigde, bleek in werkelijkheid dat leerlingen scenes uit het populaire computerspel Grand Theft Auto naspeelden. Volgens de studenten ging het om een schoolopdracht. Iets wat de school met klem tegenspreekt. De politie meldt op haar beurt dat de 25-jarige jongeman die werd aangehouden erg veel geluk heeft gehad.