Volledig scherm
Stefan Verkerk © Stefan Verkerk

Vuur greep wild om zich heen op Gelderse heide: 12 blusauto's ingezet

UpdateHet vuur greep wild om zich geen bij een grote brand op de hei bij Oldebroek in Gelderland. Een terrein van 200 bij 600 meter stond in vuur en vlam. De brandweer heeft groot alarm geslagen. Met zeker twaalf bluswagens probeerde de brandweer te voorkomen dat het vuur zich uitbreidt buiten het heidegebied, waar zich onder meer campings bevinden. Na zo'n drie uur was het vuur onder controle.

De brand is volgens een woordvoerder van de gemeente Elburg niet bedreigend voor mensen. ,,Het is een grote natuurbrand. Dat is vervelend genoeg, maar nog geen reden voor alarm.''

De brand trekt een tiental ramptoeristen. Zij worden door gewapende beveiligers van defensie op afstand gehouden. 

Branden op het Artillerie Schiet Kamp bij Oldebroek komen volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland geregeld voor en worden doorgaans geblust door het leger zelf. 

De veiligheidsregio meldde aanvankelijk dat de brand veroorzaakt was door een schietoefening, maar volgens het ministerie van Defensie is er op zondag niet geoefend en gebeurt dat ook niet met pyrotechnische middelen in tijden van droogte. Het zou wel kunnen dat er nog munitie lag van een eerdere oefening. Maar de oorzaak van de brand is nog onbekend.

Droogte

Omdat het vuur vanwege de droogte wild om zich heen grijpt, is om assistentie van de reguliere brandweer verzocht. Drie naburige pelotons zijn rond 16.45 uur met elk vier wagens uitgerukt. Ook worden er waterwagens ingezet.

Peter Valstar, persvoorlichter van het ministerie van Defensie, meldt dat er vandaag geen oefening is gehouden op het ASK bij Oldebroek. Volgens hem is het niet uitgesloten dat oude munitie, zoals een fosforgranaat of restanten daarvan, vlam heeft gevat. ,,Dat zal nader onderzoek moeten uitwijzen'', stelt Valstar vast.

De voorlichter benadrukt dat het leger rekening houdt met de droogte. ,,De artillerie schiet momenteel niet met licht ontvlambare middelen.''

De rook is tot op grote afstand te zien. Zelfs in Wijhe hebben mensen de pluimen waargenomen. De rookpluim neemt inmiddels in volume af.

Volledig scherm
Jelle Boonstra/ de Stentor © Jelle Boonstra/ de Stentor
Volledig scherm
Zelfs vanuit Bant (Noordoostpolder) is de heidebrand bij Oldebroek goed waar te nemen. © Julia Meijer
  1. Johan Jansen hoort er eigenlijk niet meer te zijn: ‘ik ben de nul procent’

Johan Jansen reist door zijn ongeneeslijke ziekte de wereld over ‘het opende mijn ogen’

Johan Jansen leeft al jaren in de strafschoppenfase van zijn leven: ‘ik heb geluk gehad’

Nul procent van de mensen met beenmergfibrose is er nog na 25 jaar, behalve Johan
    PREMIUM
    Ik heb geleefd

    Johan Jansen hoort er eigenlijk niet meer te zijn: ‘ik ben de nul procent’ Johan Jansen reist door zijn ongenees­lij­ke ziekte de wereld over ‘het opende mijn ogen’ Johan Jansen leeft al jaren in de strafschop­pen­fa­se van zijn leven: ‘ik heb geluk gehad’ Nul procent van de mensen met beenmergfi­bro­se is er nog na 25 jaar, behalve Johan

    Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert.Johan Jansen (76) vergelijkt zijn leven met een voetbalwedstrijd. De verlenging heeft hij al lang uitgespeeld, nu zit hij in de strafschoppenfase. Jansen wil graag zijn verhaal vertellen, omdat hij een boodschap heeft. ‘Als ik straks dood ben, moeten de mensen echt niet met lange gezichten naar mijn begrafenis komen’