Volledig scherm
De vrouw uit Almere stichtte eind vorig jaar eerst brand in de slaapkamer en goot daarna benzine over haar partner. © Shutterstock

Vrouw uit Almere steekt haar man in brand, OM eist 10 jaar

Een 53-jarige vrouw uit Almere verdient volgens justitie tien jaar celstraf voor poging tot moord op haar partner. Ze probeerde hem eind vorig jaar om het leven te brengen door eerst de slaapkamer en daarna hemzelf in brand te steken.

Dat betoogde het Openbaar Ministerie vandaag voor de rechtbank in Lelystad. Het stel had al tijden relatieproblemen, schetst het OM. Na een tijdje elders te hebben gewoond, was de man eind november weer thuisgekomen. In de nacht van 3 december ging het mis. Toen de man was gaan slapen, las de vrouw berichtenverkeer van hem en een vriendin.

Kort daarna stichtte ze brand in de slaapkamer waar haar man op bed lag. Hij kon in eerste instantie niet naar buiten, omdat de deurklink niet meer aan de deur zat en de sleutels uit het slot waren. Uiteindelijk vond hij de sleutels toch en wist hij via het balkon te ontkomen.

In de woning gooide de vrouw vervolgens benzine over haar man en hield er een gasbrander bij. De man trok snel zijn kleren uit. Hij liep brandwonden op, maar overleefde.

Stress-stoornis

Volgens deskundigen die de vrouw hebben onderzocht is ze verminderd toerekeningsvatbaar. Ze is depressief en lijdt aan posttraumatische stressstoornis. Dat neemt volgens de officier van justitie echter niet weg dat ze 'zeer doelgericht te werk is gegaan', onder meer door jerrycans met benzine klaar te zetten. 

Verder verdenkt justitie haar ervan dat ze rookmelders enkele dagen voor haar daad onklaar heeft gemaakt. Uit internetgegevens van de vrouw bleek dat ze in de maand ervoor had gezocht naar informatie over 'brand stichten zonder sporen achter te laten' en 'erven na moord'