Vredesactivist Mient Jan Faber (81) overleden
UpdateVredesactivist Mient Jan Faber is vandaag in Amstelveen overleden. Dat meldt vredesorganisatie Pax. Faber verwierf als secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) bekendheid als organisator van de grote demonstraties tegen de kernwapens in de jaren 80. Zo liep hij voorop bij de grootste betoging ooit in Nederland in 1983, toen zo'n 550.000 mensen in Den Haag tegen die wapens demonstreerden.
Faber werd secretaris van het IKV in 1974. De organisatie ging later samen met Pax Christi op in Pax. Hij was een van de bedenkers van de IKV-campagne tegen de kernwapens, met de alom bekende leus: Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland! Hij stond aan de wieg van twee grote demonstraties: op 21 november 1981 in Amsterdam en op 29 oktober 1983 in Den Haag, waaraan honderdduizenden mensen deelnamen.
In die jaren lobbyde Faber constant in de Tweede Kamer, op ministeries en bij de Navo over strategieën die tot ontwapening zouden kunnen leiden. Ook werkte hij toen intensief samen met mensenrechtenactivisten in de communistische Warschaupactlanden.
Na het einde van de Koude Oorlog stond Faber in tal van landen aan de zijde van vredesactivisten en slachtoffers van oorlogsgeweld en dictatuur. Hij bezocht vele malen (voormalig) Joegoslavië, de zuidelijke Kaukasus, de Palestijnse gebieden en Irak. Hij werkte er met anderen aan politieke voorstellen om geweld te stoppen en de basis te leggen voor democratie en mensenrechten.
Lesgeven
Faber joeg daarna regelmatig de kerken tegen zich in het harnas toen hij zich openlijk uitsprak voor het omverwerpen van het regime van Saddam Hussein in Irak. In 2002 kwam het tot een conflict tussen Faber en het IKV-bestuur over de oorlog in Irak. Faber trad in 2003 terug als algemeen secretaris. In 2004 werd hij bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij bekleedde de door het IKV gefinancierde leerstoel Citizens’ Involvement in War Situations tot aan 2012. Ook was hij bijzonder hoogleraar aan de universiteit in Houston (VS). Hij genoot van het lesgeven aan studenten die zijn lessen en de vele discussies als zeer inspirerend ervoeren.
,,De betekenis van Mient Jan Faber reikt veel verder dan zijn rol binnen de Nederlandse vredesbeweging”, benadrukt Miriam Struyk, directeur programma’s van PAX. ,,We verliezen in hem een groot politiek strateeg en een zeer gedreven campagneman. Hij veranderde in Nederland het denken over vrede en veiligheid. De Europese vredesbeweging waar hij jarenlang aan bouwde heeft mede bijgedragen aan de val van de Muur. Persoonlijk ga ik een inspirator en vriend missen. Een man die uitdaagde om niet weg te kijken maar om voortdurend na te blijven denken over grote vredesvragen. Vragen waarbinnen de solidariteit met burgers in conflictgebieden - en hoe deze vorm te geven - altijd centraal moeten staan. Op dat denken bouwen we voort.”
Lees door onder de foto.
Gezin
Faber werd op 14 december 1940 geboren in Coevorden. Hij komt uit een gereformeerd gezin met zes kinderen. Zijn vader, een Friese ambtenaar, was ouderling binnen de kerk en had een druk verenigings- en bestuursleven. Zoon Faber volgde alle gewoonten van zijn milieu en ging abstracte wiskunde studeren aan de Vrije Universiteit. Een wetenschappelijke carrière lag voor de hand, tot het moment dat hij in aanraking kwam met de vredesbeweging.
Mient Jan Faber is 81 jaar geworden. Hij laat een vrouw, twee dochters en vijf kleinkinderen achter, zo meldt Pax.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUMOnderzoek
Criminelen dwingen duizenden jongeren in misdaad: ‘In dat wereldje ben je roofdier of prooi’
Criminelen dwingen duizenden Nederlandse jongeren tot het dealen van drugs en het afstaan van hun bankrekening. Instanties hebben nauwelijks zicht op deze slachtoffers, blijkt uit grootschalig onderzoek. -
Update
Luchtruim boven gevangenis Vught tijdelijk gesloten vanwege hoger risico ontsnappingen
Het luchtruim boven de extra beveiligde gevangenis in Vught wordt tijdelijk gesloten in verband met een verhoogd risico op vluchtpogingen van gedetineerden via de lucht. -
PREMIUM
Minder boeren, dus meer lege schappen? ‘Dat is echt stemmingmakerij’
Wat is er waar van de claims van de boeren? Kunnen we niet zonder ze, en is het inderdaad ‘no farmers, no food’, zoals Farmers Defence Force stelt? Dat blijkt vooral stemmingmakerij. -
PREMIUM1
Dit is waarom Duitsland géén groot stikstofprobleem heeft
Een natuurgebied in de Achterhoek omtoveren tot Duitse enclave. Daarmee willen protesterende boeren de grote verschillen in stikstofregels tussen Nederland en onze oosterburen aantonen. Maar hoe zit dat nu precies?
-
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
Met Video
LIVE | Dreigende situatie voor hulpverleners bij huis stikstofminister: ‘Onacceptabel’
Een groep boeren stond dinsdagavond voor de deur bij stikstofminister Christianne van der Wal. Ze slaagden erin langs de politieblokkade het terrein van haar woning op te komen. In haar straat is een politieauto vernield en een giertank geleegd. Volg in dit liveblog (onderaan artikel) het laatste nieuws over de boerenprotesten. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen?