Viroloog Lia van der Hoek: ‘Nog nooit in mijn carrière heb ik zo concreet het idee gehad dat ik levens zou kunnen redden’
Volledig scherm
PREMIUM
Viroloog Lia van der Hoek: ‘Nog nooit in mijn carrière heb ik zo concreet het idee gehad dat ik levens zou kunnen redden’ © Sanne Zurne

Viroloog: ‘Agressieve virussen waaraan mensen snel doodgaan, sterven snel uit’

Viroloog Lia van der Hoek (55) doet volop onderzoek naar een antiviraal middel tegen Covid-19 - een race tegen de klok. Schamel lichtpuntje: ,,Extreem agressieve virussen sterven snel uit.”

Op de januaridag dat bekend werd dat een aantal mensen in China een gekke infectie had, zei viroloog Lia van der Hoek, verbonden aan Amsterdam UMC, meteen ­tegen haar vriend: er staat iets te gebeuren. Ook iedereen in haar omgeving ging meteen aan de slag. Met omgeving bedoelt ze in dit geval het Europese netwerk, gefinancierd door de EU, dat vijftien promovendi opleidt om paraat te staan als een gevaarlijk virus toeslaat.

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, geboortedorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’,

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, geboorte­dorp Doutzen Kroes wordt ‘één groot terras’,

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.