Vilein? Schrijf toch normaal Eus, wreed of vals kan ook

Brieven met EusBrieven van lezers, boos op het nieuws of het juist roerend eens met wat deze krant schrijft. We ontvangen ze elke dag. Een bloemlezing van wat onze lezer bezighoudt, siert dagelijks de brievenpagina. Columnist Özcan Akyol vraagt zich in de videoreeks Brieven met Eus af wat krantenlezers ertoe brengt hun woede of passie van zich af te schrijven. Vandaag is hij op bezoek bij Ferry, die vindt dat hij zulke moeilijke woorden gebruikt.

Volledig scherm
Brieven met Eus © Joost Hoving

Ferry Visser uit Dordrecht haalt met zijn schrijfsels de brievenrubriek met regelmaat. Hij reageert vaak op het nieuws, maar ook de dagelijkse columns hebben zijn aandacht. Ze bezorgen hem soms zelfs kippenvel. ,,Van de huidige columnisten lees ik Özcan en Nynke het liefst’’, laat hij weten. Alleen verwoordt Eus zich soms in te moeilijk Nederlands naar Ferry's zin. Het zegt hem allemaal niets.

In een van zijn brieven verzucht Ferry dat Özcan hem soms zelfs ‘even naar het woordenboek stuurt’. ‘Vloeken met moeilijke woorden’, noemt de Dordtenaar dat. Woorden als vilein, compassie, pluriform, hypercorrect, strapatsen, discours en nitwits, om er maar een paar te noemen. Het past gewoon niet in Ferry's vocabulaire, om maar eens een moeilijk woord te gebruiken. Terwijl het ook best in ‘normale’ taal kan.

Volledig scherm
Schrijf toch normaal, al die moeilijke woorden hoeven niet van Ferry. © Screenshot ADR