Volledig scherm
De Oranjekazerne in Schaarsbergen. © ANP

Vijf militairen Schaarsbergen vervolgd om aanranding, bedreiging en mishandeling

UpdateVijf van de tien militairen die werden beticht van ernstige misstanden op de Oranjekazerne in Schaarsbergen worden vervolgd. Vijf anderen gaan vrijuit, waaronder de van verkrachting beschuldigde Rico Goldbach uit Kerkrade.

Dat heeft het Openbaar Ministerie de beschuldigde militairen vanmiddag laten weten, bevestigen betrokken advocaten in deze zaak. De vijf vervolgde militairen wordt onder meer verweten dat ze drie ex-collega’s hebben aangerand, bedreigd en mishandeld. Eén leidinggevende moet zich voor de rechter verantwoorden omdat hij niet zou hebben ingegrepen terwijl hij op de hoogte was dat er strafbare feiten gebeurden.

Voor de zwaarste aantijging, verkrachting, is geen bewijs. En ook vervolgt het OM de militair niet die bij zijn collega een vinger in de kont zou hebben willen steken. Wel moeten militairen zich verantwoorden voor het ontgroeningsritueel ‘drie man tillen’. Daarbij krijgt een militair de billen van een collega in zijn gezicht gedrukt.

Voor advocaat Michael Ruperti, die zes cliënten bijstaat in deze zaak, maken de vijf sepots van het Openbaar Ministerie duidelijk dat er vrijwel niets overblijft van alle zware aantijgingen van de hoofdaangever waarmee deze zaak vorig jaar november in de publiciteit kwam. Van seksueel misbruik is hier volgens hem al helemaal geen sprake. ,,Het OM ziet het drie man tillen blijkbaar als aanranding, maar het is niet meer dan een geintje waarbij iemand met zijn blote billen boven iemand anders hangt. Iets waarvan mijn cliënten ontkennen dat zij dit hebben gedaan.’’ 

Schadevergoeding

Hij zegt dat drie van zijn cliënten die werden beschuldigd een schadevergoeding gaan eisen van Defensie. Volgens de advocaat zijn de mannen in hun eer en goede naam aangetast en hebben ze psychologische schade opgelopen.

Ruperti laat weten dat hij namens zijn cliënten een vergoeding gaat claimen bij Defensie omdat het ministerie na het lezen van een concept-artikel van de Volkskrant over de kwestie een reactie had gegeven aan de krant zonder eerst contact op te nemen met de militairen die van wangedrag waren beschuldigd. ,, Dat had wel gemoeten. Want mijn cliënten hebben forse schade opgelopen. Ook in materiële zin. Een van hen kon bijvoorbeeld bij het solliciteren geen verklaring van goed gedrag overdragen.''

Ruperti kon nog niet zeggen hoeveel geld zijn cliënten gaan eisen, maar hij voegde eraan toe dat het om ,,forse bedragen'' zal gaan.

'Teleurgesteld en opgelucht'

Volgens advocaat Ruth Jager, die de hoofdaangever bijstaat, is haar cliënt teleurgesteld dat het OM niet al zijn aangiftes voor de rechter laat komen. ,,Maar mijn cliënt is opgelucht dat dit wel gebeurt voor meerdere feiten. En ook dat zijn niet de minste.’’

Het Openbaar Ministerie wil zijn beslissingen nog niet toelichten zodat de betrokkenen eerst allemaal kunnen worden ingelicht. Morgenochtend komt het OM met een persverklaring.

Gelijk

Volledig scherm
Voormalig militair Rico Goldbach uit Kerkrade is onterecht beschuldigd verkrachting van collega's op de de kazerne in Schaarsbergen. © Koen Verheijden

Militair Rico Goldbach uit Kerkrade, die werd beschuldigd van het zwaarste misdrijf in deze zaak, verkrachting, hoeft in elk geval niet voor de rechter te verschijnen. Hij is ten onrechte als verdachte aangemerkt, heeft het OM de man vanmiddag laten weten.

Goldbach deed twee weken geleden in deze krant openhartig zijn verhaal nadat hij ervan werd beticht dat hij één collega zou hebben verkracht.

Zijn ex-collega vertelde tegen de recherche dat hij mee moest naar de stad om softdrugs te gebruiken. Daarna zou hij door meerdere militairen op bed zijn gegooid en verkracht. Hij noemde één collega bij naam; Rico Goldbach.

Goldbach ontkende deze jongen ook met maar één vinger te hebben aangeraakt. Hij krijgt nu gelijk van het Openbaar Ministerie. Behalve verkrachting, deed de ex-collega ook aangifte tegen hem wegens aanranding, afpersing, belediging, mishandeling en bedreiging. Ook in die zaken is hij volgens het OM ten onrechte aangemerkt.

Goldbach is dolblij dat hij af is van het stempel verkrachter. ,,Dit is de bevestiging waar ik zo lang op heb zitten wachten. Het is gewoon geweldig. Ik zit helemaal te stralen.’’

  1. Artsen halen hard uit naar VGZ: ‘absurd’ en ‘triest’ om
behandelingen standaard af te wijzen
    PREMIUM

    Artsen halen hard uit naar VGZ: ‘absurd’ en ‘triest’ om behandelingen standaard af te wijzen

    Twintig patiënten dagen zorgverzekeraar VGZ voor de rechter. Volgens de patiënten en hun revalidatieartsen worden bijna alle aanvragen voor behandeling ‘zonder objectieve reden afgewezen’. Artsen ondersteunen hun pleidooi en maken gehakt van de werkwijze van de zorgverzekeraar. Zij noemen het ‘absurd’ en ‘triest’ en vinden dat de patiënten ten onrechte de dupe zijn.