Volledig scherm
© Shutterstock

Vier jaar voor met samoeraizwaard afhakken van pink stationspianist

Een 28-jarige man is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot vier jaar cel omdat hij de pink van een man heeft afgehakt met een samoeraizwaard. De rechtbank ziet dat als poging tot doodslag.

De man uit Leeuwarden had afgelopen maart met het zwaard meerdere keren uitgehaald naar het 23-jarige slachtoffer, die bekendstaat als stationspianist op het treinstation van Leeuwarden.

Hij wist de meeste slagen af te weren, maar raakte daarbij wel gewond aan zijn arm. In zijn linkerarm en linkerhand zijn de pezen en zenuwen beschadigd en zijn linkerpink is geamputeerd.

,,Hij heeft blijvende, ontsierende littekens, lijdt aan fantoompijn en is gediagnosticeerd met een posttraumatische stressstoornis", aldus de rechtbank.

Volgens de rechtbank is de Leeuwarder verminderd toerekeningsvatbaar. De man heeft een strafblad, eerder is hij ook al veroordeeld voor geweldsmisdrijven.

 1. Nederlandse onderzoeker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 2. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.