Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Vervalste verpakkingen kankermedicijn ontdekt

Een groothandel in Nederland heeft vier vervalste flacons van het kankergeneesmiddel Avastin aangetroffen en dit gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De geneesmiddelen zijn onderschept nog voordat ze bij de apotheek in de schappen terechtkwamen. Ze zijn niet toegediend aan patiënten, laat de inspectie vanmorgen weten. 

De inspectie is na de melding nagegaan of ook andere groothandels vervalste flacons hadden. Dat bleek niet zo te zijn.

Het is niet duidelijk of alleen de verpakking van de flacons vervalst was of dat het gaat om daadwerkelijk vervalste geneesmiddelen. Dat onderzoek loopt nog. De medicijnen worden sowieso aangemerkt als vervalst omdat ze uit de legale keten zijn geweest, waardoor ze buiten het zicht van de inspectie zijn geweest. Daardoor is onduidelijk onder welke condities ze zijn vervoerd, wat ermee is gebeurd toen ze in handen van de vervalsers waren en wat voor invloed dat gehad kan hebben op de werking van de geneesmiddelen. De inspectie kan niet meer instaan voor de veiligheid van de medicijnen. 

Doosje

De vervalsing kwam aan het licht toen een groothandel een doosje scande volgens het nieuwe systeem van veiligheidskenmerken dat sinds februari van dit jaar van kracht is. Bij het scannen kreeg de groothandel een melding van mogelijke vervalsing.

Avastin is een geneesmiddel tegen darmkanker, borstkanker, longkanker, nierkanker, baarmoederkanker en baarmoederhalskanker.