Volledig scherm
De verlamde hond lag pal in de brandende zon. © Politie Dongemond

Verlamde oververhitte hond gered uit achtertuin Raamsdonksveer

Een hond is gistermiddag aan de dood ontsnapt toen de politie hem uit de achtertuin van zijn baasje redde in Raamsdonksveer, Noord-Brabant. Het beestje lag in de volle zon en was oververhit geraakt, maar was sinds kort verlamd aan zijn poten en kon zich niet verplaatsen. 

De melding kwam in de middag binnen bij de politie. Toen ze gingen kijken, troffen ze de hond ernstig versuft en oververhit aan. De hond was sinds kort verlamd geraakt aan zijn poten en kon daarom niet bij zijn drinkbak die twee meter verderop onder de parasol stond. De schaduw opzoeken ging ook niet meer en het baasje was op z'n werk. 

Afkoelen

De politie schakelde de dierenarts in. Terwijl deze onderweg was, klommen de agenten over de schutting. Ze hebben de drinkbak dichterbij gezet en een doek gespannen vanaf de parasol naar de schutting. De poten en nek van de hond koelden ze met natte handdoeken. 

Toen de dierenarts arriveerde, had de hond een lichaamstemperatuur van 41,5 graden. Een temperatuur van 42 graden en hoger kan bedreigend zijn. De agenten schroefden meteen een deel van de schutting los en hebben de hond op een brancard vervoerd naar de dierenkliniek. Daar is de hond verder afgekoeld. Het gaat nu naar omstandigheden beter met het beestje. De eigenaar krijgt een boete en er zijn afspraken gemaakt over de zorg voor de hond. 

  1. Wegverkeer veroorzaakt 17 procent CO2-uitstoot

    Wegverkeer veroor­zaakt 17 procent CO2-uit­stoot

    Het wegverkeer heeft vorig jaar 17 procent van de emissie van kooldioxide (CO2) in Nederland veroorzaakt. Kooldioxide is een broeikasgas dat ontstaat bij de verbranding van de koolstof in brandstoffen. De totale CO2-uitstoot van het wegverkeer lag vorig jaar 2 procent hoger dan in 2017. Vergeleken met bijvoorbeeld 1990 is de uitstoot met ruim 28 procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het wegverkeer in 2018.