‘Vergeten’ Bonaire dreigt te overstromen door opwarming, rechtszaak tegen staat in de maak
Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat noodzakelijk zijn, denkt hoofd Klimaat en Energie Faiza Oulahsen van Greenpeace. Ook inwoners voelen zich ‘vergeten’ door Nederland.
Eind vorig jaar kondigde Greenpeace al aan een rechtszaak voor te bereiden. Ze baseerden zich daarbij op onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), dat concludeerde dat inwoners van Bonaire grote risico’s lopen door de gevolgen van klimaatverandering. Als er niets wordt gedaan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen kan een groot deel van het eiland overstromen en zullen hittegolven alleen maar toenemen.
Ook nemen orkanen in deze regio in kracht toe, met gemiddeld meer neerslag, en daalt de hoeveelheid koraal rond het eiland. ,,Toen we de uitkomsten zagen, schrokken we dat er zo weinig beschermingsmiddelen geregeld zijn voor Bonaire”, zegt Oulahsen. Vrijdag en zaterdag brengen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia samen met staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) een bezoek aan Bonaire tijdens hun reis langs het Caribische deel van het koninkrijk. Ze hebben het dan onder meer over klimaatverandering.
Vergeten door de Nederlandse staat
,,Bonaire en andere eilanden van ons koninkrijk zijn te lang vergeten door de Nederlandse staat", stelt Oulahsen. Veel inwoners voelen dat inderdaad zo. ,,We zijn onderdeel van Nederland en we proberen de schoonheid van het eiland te beschermen, maar daar hebben we wel hulp bij nodig”, zegt Judmar Emerenciana (25), kunstenaar en taxichauffeur. Hij heeft zich aangesloten bij de actie van Greenpeace, net als Helen Angela (50) en Meralney Bomba (31) .
Als taxichauffeur brengt Emerenciana regelmatig toeristen naar de bekende slavenhutjes bij Witte Pan en Oranje Pan, waar ten tijde van de slavernij tot slaaf gemaakte mensen sliepen. Een van de laatste stukjes fysieke herinnering aan het verleden van het eiland staat in het zuiden van Bonaire, dat als eerste zal onderlopen als er geen maatregelen worden genomen. ,,Het is zo belangrijk dat toeristen, maar ook onze kinderen en hun kinderen, dit deel van het eiland blijven zien. Anders hebben we alleen nog een verhaal om te vertellen, maar niet meer om te laten zien. De geschiedenis wordt dan letterlijk weggespoeld.”
Helen Angela, moeder van vier kinderen, maakt zich zorgen over de toekomst van haar kinderen. Die zien zelf - net als vele andere jongeren - de ernst van de situatie nog niet in, maar Angela wel degelijk. ,,Bonaire is een klein eiland, de meeste van onze inwoners werken in de toeristensector. Als de slavenhutjes en het koraal verdwijnen, is er niets meer over op dit eiland om van te leven”, vertelt ze. ,,Waar gaan we dan heen? Je bent hier geboren en wilt hier blijven wonen, maar dat kan niet.”
Het is opmerkelijk dat dit onderzoek is gedaan in opdracht van Greenpeace. Dit had eigenlijk door de Nederlandse Staat uitgevoerd moeten worden
Emerenciana, Angela en Bomba hopen dat de ogen van de koninklijke familie, maar vooral van staatssecretaris Van Huffelen, geopend worden tijdens het bezoek. ,,Er moeten echt blijvende oplossingen komen voor onze problemen en die komen maar niet”, vindt Emerenciana. ,,Bonaire verdient veel meer aandacht vanuit de Nederlandse politiek.”
Bonaire niet beschermd tegen stijgende water
Bonaire is samen met St. Eustatius en Saba (de BES-eilanden) als bijzondere gemeente onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. De rechtszaak van Greenpeace richt zich op Bonaire, omdat het onderzoek hier ook over ging. Het eiland ligt lager dan de andere twee en krijgt daarom mogelijk eerder te maken met de stijgende zeespiegel. ,,Het is opmerkelijk dat dit onderzoek is gedaan in opdracht van Greenpeace”, aldus de advocaat namens de eisers Emiel Jurjens. ,,Dit had eigenlijk door de Nederlandse Staat uitgevoerd moeten worden.” Ook dat is volgens hem een teken dat de overheid niet genoeg op de BES-eilanden let.
,,De Nederlandse Staat heeft historisch gezien weinig gedaan voor Bonaire”, zegt Jurjens. ,,Ik snap dat Greenpeace daarom verwacht dat de overheid nu niet ineens wél haar verantwoordelijkheid pakt.” De uitkomst van de zaak kan mogelijk ook als voorbeeld dienen voor de andere eilanden. De eisen aan de Nederlandse Staat zijn nog niet verstuurd. Daarna duurt het nog een aantal maanden voordat er daadwerkelijk een rechtszaak begint. Greenpeace verwacht de eisen ergens dit jaar te kunnen versturen.
,,Wij hebben al eeuwenlang waterbeleid en hebben ook de Deltawerken om ons te beschermen”, zegt Oulahsen. ,,Natuurlijk is Europees Nederland ook in gevaar door klimaatverandering, maar ons land komt niet zomaar onder water te staan. De inwoners van Bonaire worden echter helemaal niet beschermd tegen het water.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Dat Johan Derksen grensoverschrijdend gedrag op de televisie verdedigt, zegt alles
Joyce Sylvester schrijft wekelijks over onderwerpen die haar raken. Deze week over de zoveelste onthulling van grensoverschrijdend gedrag. De hele sfeer dat ‘er koppen moeten rollen’ stoort haar enorm. -
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck? -
PREMIUMhuiselijk geweld
Nooit meer mag de ex van Tess in haar leven komen: ‘Maar een paar woorden en hij heeft me weer’
Weggaan bij je ex die je in elkaar timmert, hoe doe je dat? Tess deed het uiteindelijk, maar moest eerst nóg dieper zinken, voordat ze kon zeggen: Hij mag nooit meer in mijn leven komen. Maar ik moet hem niet zien. Ik val zo weer voor hem.”Den Haag -
video
Vaccins tegen vogelgriep effectief: R-getal van 0 in eerste proef
Twee vaccins zijn bij een eerste proef in het lab van de universiteit van Wageningen effectief gebleken tegen vogelgriep. Dat maakt het ministerie van Landbouw vanochtend bekend. De vaccins beschermen pluimvee niet alleen tegen ziekteverschijnselen, maar gaan ook verspreiding van het vogelgriepvirus tegen. -
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen.
-
PREMIUM
Moeder op straat tot bloedens toe mishandeld, dochter (4) met knuffel probeert tussenbeide te komen
Het ging vrijdag in de rechtbank in Breda al even over de mishandeling van een vrouw door haar man in de Emmapassage in Tilburg op 9 april vorig jaar. Een vechtpartij zoals die in de rechtbank zo vaak wordt besproken. Tot die beelden met een wel erg aandoenlijke getuige.Tilburg -
-
-
De Zaak X
Terwijl ouderen op balkon moesten wachten, roofde Alisa N. hun hele huis leeg
Midden in de coronacrisis staat Alisa N. bij ouderen op de stoep om hun woningen ‘te ontsmetten’. Omdat het spul dat ze gebruikt op de longen zou slaan, moeten bewoners op hun balkon of in de tuin wachten. Terwijl ze dat doen rooft de 34-jarige N. hun woning leeg.Gouda -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten?