Volledig scherm
Dodelijke schietpartij in Oss. © Gabor Heeres

Verdachte zakenman sleepte doodgeschoten Ossenaar al jaren voor de rechter

Een drama in twee akten zorgde gisteren voor verdriet, boosheid en ongeloof in Oss. Bij het krieken van de dag werd Hakan Zatsan (43) doodgeschoten voor zijn huis aan de Anna Bijnsstraat. In de avondschemer trof een arrestatieteam de 59-jarige verdachte zwaargewond aan in zijn bedrijfswoning in de Molenweg.

De man, een oud-zakenpartner van Zatsan, werd volgens de politie in ‘zeer zorgwekkende toestand’ naar het ziekenhuis gebracht. Vermoedelijk had hij zelfmoord willen plegen. Een slepend zakelijk conflict over geld en aandelen tussen de hoofdrolspelers lijkt de aanleiding voor het Osse moorddrama.

Het slachtoffer en de verdachte begonnen in 2007 samen het bedrijf Cleaning Solutions, gespecialiseerd in de verkoop en reparatie van reinigingsapparaten. Eind 2012 kwam het tot een breuk, onder meer door geruzie over het privégebruik van een pinpas van het bedrijf. Het conflict werd afgelopen jaren meerdere keren voor de rechter uitgevochten.

Geliefd

Zatsan startte ondertussen zijn eigen, soortgelijke bedrijf: Hakan Cleaning Systems. De Ossenaar, getrouwd en vader van twee jonge kinderen, sponsorde amateurvoetbalclubs sv TOP en Cito. Hij was geliefd in de Turkse gemeenschap. 

Die reageerde zwaar aangeslagen en vol ongeloof op de liquidatie, die zich rond 7.45 uur voltrok in de Anna Bijnsstraat. ,,Hij, zijn vrouw en kinderen zijn zulke lieve mensen. Het is een drama. Ze hebben dit niet verdiend”, sprak een familielid. 

Het slachtoffer werd opgewacht. Hij liep naar zijn auto toen de schutter hem onder vuur nam. Omwonenden hoorden meerdere schoten en zagen een wagen wegscheuren. De koelbloedige liquidatie gebeurde vlakbij een kinderspeeltuin en aan een straat waar ‘s ochtends veel jeugd fietst. Het bestuur van scholenkoepel SAAM schakelde de GGD in voor hulp en ondersteuning aan leerlingen die schokkende dingen zagen of hoorden.  

Sporenonderzoek

De politie liet al ras weten dat Zatsan geen bekende van haar was. Agenten en rechercheurs trokken de hele dag uit voor buurt- en sporenonderzoek op en rond de plek waar het slachtoffer nog enige tijd onder een blauw zeil lag. Een politiehelikopter legde de situatie vast vanuit de lucht.

Rond het tijdstip van de moord en vlak daarna waren veel kinderen onderweg naar verschillende scholen in de buurt. Een aantal van hen heeft waarschijnlijk schokkende dingen gezien of gehoord. 

Na de schoten ging het in Osse WhatsApp-groepen al snel over een eventueel verband met de liquidaties van Henk Baum en Peter Netten, afgelopen jaar. Speculaties in deze richting maakten in de loop van de dag plaats voor een ander scenario: dat van het zakelijke conflict. Ook de politie kreeg de voormalig zakenpartner van Zatsan op het oog als verdachte en viel rond 17.00 uur met een arrestatieteam diens bedrijfswoning aan de Molenweg binnen. 

Zorgwekkende toestand

De 59-jarige Ossenaar bleek zeer ernstig gewond. Een traumahelikopter landde en een arts van dat team ging mee met de ambulance die de verdachte naar het Radboudumc in Nijmegen bracht. Agenten en rechercheurs bleven in de Molenweg achter voor urenlang sporenonderzoek. Ook werd een lichtgekleurde Kia weggetakeld voor verder onderzoek.