Volledig scherm
Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen. © anp

‘Vechtpartij Sittard was aanval PSV-supporters op Fortuna-fans’

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen heeft tegenover L1 gereageerd op de massale vechtpartij die vrijdagavond uitbrak bij een café in Sittard. Hij geeft aan dat een groep van 50 tot 60 personen een aanval heeft uitgevoerd op een andere groep bij een café. ,,Het schijnen supporters van PSV te zijn geweest", laat de burgemeester weten. 

Voor de camera's van L1 gaat de burgemeester uitgebreid in op wat er afgelopen nacht in Sittard is gebeurd. Volgens de politie raakten tientallen mensen slaags in een café en later op straat. De burgemeester heeft gesproken met buurtbewoners en vertelt daar het volgende over: ,,Een groep van 50 tot 60 mannen, in ieder geval in het zwart geklede personen, stonden hier bij elkaar. En ze hebben een aanval uitgeoefend op een groep mensen hier bij het café."

In de fik gestoken PSV-vlag

,,Dat schijnen mensen te zijn geweest van PSV", gaat Cox verder. ,,Het was blijkbaar een reactie op het feit dat vorige week hier een vlag van PSV in de fik gestoken is. Een reactie op een eerdere handeling.” De politie liet eerder op zaterdag al weten dat de betrokkenen van de vechtpartij vermoedelijk supporters waren van verschillende voetbalclubs. Cox lijkt dat te onderstrepen door zijn uitleg over de PSV-supporters die een groep fans van Fortuna zou hebben aangevallen. 

Daarnaast spreekt Cox ook over supporters van Genk. ,,Er waren mensen van Genk ook bij. Heel vreemd, want ik heb vanmorgen gezien dat Genk ook gevoetbald heeft, dus ik ben benieuwd welke personen dat waren.” Na de vechtpartij werden vijf mensen aangehouden. Een daarvan is afkomstig uit Eindhoven, de andere vier waren Belgen. Dat sluit aan bij de omschrijving van de burgemeester. 

Waarschuwingsschot 

De politie was in groten getale aanwezig in Sittard. Toen agenten aankwamen bij het café aan de Limbrichtweg, sloegen verschillende vechtersbazen op de vlucht in hun auto's. Een van de auto's stopte. Toen agenten wilden controleren wie daarin zaten, probeerde de bestuurder op een agent in te rijden. Hij loste een waarschuwingsschot om de bestuurder op andere gedachten te brengen.

  1. YouTubers Ties en Govert bijna voor de rechter: Amerikanen nemen zaak ‘bloedserieus’

    YouTubers Ties en Govert bijna voor de rechter: Amerikanen nemen zaak ‘bloedseri­eus’

    YouTubers Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21), die in Amerika werden opgepakt omdat ze de militaire basis Area 51 betraden, staan vandaag voor de rechter. Ze zijn aangeklaagd wegens het bewust binnentreden van verboden terrein in overleg met anderen, een daad van grote burgerlijke ongehoorzaamheid. Zelf doen ze het af als een onschuldige aangelegenheid, maar de Amerikanen nemen de zaak bloedserieus.