Vandaag hitteplan voor heel Nederland van kracht

UPDATEHet RIVM lanceert vanaf vandaag weer een nationaal hitteplan. Een regionale hittegolf in het zuidoosten van het land lijkt vrijwel onvermijdelijk, meldt Weerplaza. Ook is er een reële kans op de tweede landelijke hittegolf. Maar niet gevreesd: zo heet als eind juli gaat het niet meer worden.

De zomer laat zich deze dagen nog even van zijn beste kant zien. Vandaag begint een heerlijk zomers weekend in Nederland. Verwacht wordt dat de temperatuur boven de 27 graden uitkomt, lokaal kan het 30 graden worden. Langs de kust, op de Wadden en rond het IJsselmeer blijft het wat koeler.

Zondag en maandag kan het wel eens tropisch warm worden met temperaturen rond de 30 graden. 

Bewoners van verzorgingshuis Spathodea houden hun hoofd en voeten koel tijdens de tropische hitte.
Volledig scherm
Bewoners van verzorgingshuis Spathodea houden hun hoofd en voeten koel tijdens de tropische hitte. © ANP

Dat betekent dat we ons kunnen opmaken voor een regionale hittegolf, de derde van deze zomer al weer. ,,Als het zaterdag lokaal 30 graden wordt, op één van de plekken waar het gisteren ook al 25 graden werd, dan kan een regionale hittegolf op maandag een feit zijn”, meldt Ben Lankamp van Weerplaza.

Het RIVM lanceert vanwege de verwachte hitte vanaf zaterdag een nationaal hitteplan. Dat geldt in principe tot en met woensdag. Het instituut voor volksgezondheid waarschuwt voor de hitte en de risico’s die dat met zich mee kan brengen, zeker voor groepen kwetsbare mensen zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken en mensen met overgewicht.

Het RIVM adviseert dan ook alert te zijn op uitdroging en oververhitting. ,,Baby’s en jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken’’, aldus het instituut. Daarnaast wordt aangeraden schaduw op te zoeken, lichamelijke inspanning in de middag te beperken en dunne kleding te dragen.

Het laatste hitteplan was actief in heel Nederland van 23 tot en met 28 juli. Nog nooit eerder was het zo heet in Nederland. In deze week met extreme hitte gaf het KNMI dan ook code oranje af.

Dergelijke extreme hitte wordt nu niet verwacht. Daarbij bestaat er nog wat onzekerheid over koele zeelucht die ons land in kan stromen, al wordt die kans steeds kleiner, vertelt Lankamp. ,,De onzekerheid zit hem vooral in hoe ver de koele lucht het land in komt.”

Derde regionale hittegolf?

Hoe groot is dan de kans dat we weer een regionale hittegolf krijgen in Nederland? ,,Dat hangt af van de voorwaarden”, legt Lankamp uit. ,,Voor een hittegolf moet het minimaal vijf dagen op een rij zomers warm zijn (25 graden of hoger), waarbij in die periode ook minimaal drie tropische dagen worden gehaald (30 graden). Een hittegolf is voorbij als de temperatuur op een dag geen 25 graden meer haalt.”

Dat betekent dat de weerbureaus op zijn vroegst maandag een regionale hittegolf kunnen afkondigen. Het moet daarvoor dus zaterdag in de regio al 30 graden worden. ,,Lukt dat zaterdag net niet, dan is de regionale hittegolf vrijwel zeker op dinsdag wel een feit’’, legt Lankamp uit. ,,Al met al is de kans op een regionale hittegolf nu 80 procent.” 

Landelijke hittegolf?

De kans op landelijke hittegolf is kleiner, want Weerplaza verwacht in De Bilt vanaf vandaag tot en met dinsdag een maximumtemperatuur van ten minste 25 graden. Op zondag en maandag wordt waarschijnlijk ook de 30 graden gehaald. ,,Dat zijn dus twee tropische dagen, terwijl er drie nodig zijn voor een hittegolf.” Weerplaza schat de kans op een landelijke hittegolf nu op 40 procent. Een reële kans dus. En dat terwijl de winterjassen al weer in de winkels hangen. 

Hitterecord
De eerste landelijke hittegolf dit jaar liep van 22 tot en met 27 juli. In deze hittegolf werd ook het nationaal hitterecord na bijna 75 jaar gebroken op 25 juli, waarna op 26 juli voor het eerst 40 graden werd gemeten. Het nieuwe hitterecord staat nu op 40,7 graden, gemeten op de vliegbasis Gilze-Rijen. Temperaturen van 35 graden of hoger worden nu niet verwacht. 

Vorig jaar was er ook sprake van twee landelijke hittegolven, maar dat kwam omdat de eerste hittegolf werd beëindigd door één dag zonder 25 graden, waarna gelijk de tweede hittegolf begon. Op veel plaatsen in Nederland werd de hittegolf niet onderbroken en was dus sprake van één heel lange hittegolf.

Rijkswaterstaat

Automobilisten die met pech langs de weg komen te staan kunnen direct worden geholpen door een berger. Rijkswaterstaat zet extra materieel in, zodat gestrande automobilisten snel naar een veilige locatie kunnen worden gebracht, zoals een tankstation of parkeerplaats met voorzieningen. Het hitteprotocol geldt in de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is dat het 30 graden of warmer wordt. De maatregel geldt tot 20.00 uur. Het protocol geldt naar verwachting ook in de dagen na zaterdag, maar dit hangt af van hoe het weer zich ontwikkelt.

Weggebruikers wordt geadviseerd zich goed voor te bereiden op de hitte. Zo wordt onder meer aangeraden voldoende drinkwater mee te nemen, ook omdat de concentratie kan afnemen als gevolg van de hitte.

Krijgt Nederland steeds vaker te maken met hittegolven? De Universiteit van Nederland legt het uit:

Mensen liggen in een strandstoel bij de Kattensloot in Amsterdam op een bloedhete dag in juli tijdens de eerste hittegolf in drie jaar tijd.
Volledig scherm
Mensen liggen in een strandstoel bij de Kattensloot in Amsterdam op een bloedhete dag in juli tijdens de eerste hittegolf in drie jaar tijd. © ANP
Luchtfoto van badgasten op het strand van Scheveningen.
Volledig scherm
Luchtfoto van badgasten op het strand van Scheveningen. © ANP
  1. Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstranten tegen politiegeweld
    Update

    Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstran­ten tegen politiege­weld

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse verdachte George Floyd (46) in Minneapolis. Op foto’s is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is. ,,Er is hier geen reden om de demonstratie te beëindigen. De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam’’, laat burgemeester Halsema via een woordvoerder weten.